Türkiye'de yoksulluka mücadelede uygulanan sosyal politika programları: Isparta ili örneği
Social politics programs that are applied in Turkey for struggling with poverty: A sample of Isparta
  1. Tez No: 287895
  2. Yazar: ÖZGE PİRE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİMN AKYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Sosyal Politika, Sosyal Yardım, Poverty, Social Politics, Social Help
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu tezin amacı; Türkiye'de yoksullukla mücadelede var olan kamu kurumlarının ve uyguladıkları sosyal politikaların, yoksulluğun giderilmesinde ve etkilerinin hafifletilmesinde işlerlik ve işlevselliklerinin araştırılmasıdır. Bu amaçla; yoksullukla mücadelede yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının faaliyetleri, 4857 Sayılı İş Kanunu, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun yoksulluk ile mücadeleye hizmet eden maddeleri, yoksulluk kapsamında değerlendirilmiştir.Türkiye'de yoksullukla mücadelede uygulanan sosyal politika programları; SYDGM, SHÇEK, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Yerel Yönetimler tarafından gerçekleştirilmekte ve Kanunlarla da sosyal güvenlik önlemleri alınarak yoksulluk sorununun önlenmesi ve giderilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın bulguları aşağıdaki gibidir;Türkiye'de neredeyse kronik bir hal alan yoksulluk sorunuyla baş edebilmede, ilgili kurum ve kuruluşlar ile sosyal politika programları, yoksulluğu önleyici bir etkiden çok, yoksulluğun yol açtığı sorunları bir derece telafi etmede etkili olmaktadır.Muhtaç duruma olan vatandaşların, kurumlar tarafından sağlanan yardımlara erişebilmesinde bazı yapısal sorunlarla karşılaşılmakta, yardım edilebilmesi için kişilere zorlayıcı olacak kadar bürokratik işlemle başvuruda bulunmaları istenmektedir. Bu durum da muhtaç vatandaşların sosyal yardımlara erişmesini zorlaştırmaktadır.Isparta ilinde gerçekleştirilen uygulama sonucunda, yoksul durumdaki vatandaşların, en fazla yardım almak istedikleri konu düzenli gelir desteğidir.Sonuç olarak, muhtaç vatandaşların sosyal politika uygulamalarına erişebilmesinin kolaylaştırılması, işlevsel olan kurum ve kuruluşların daha işler hale getirilmesi, muhtaç vatandaşlara düzenli gelir desteği sağlanmasının yanında, daha yapısal programlar geliştirilerek gelir elde etmelerinin sağlanması ve yoksulluğu önleyici makro düzeyde politika ve programlara ağırlık verilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate public corporations which fight against poverty and those corporations? impact and efficiency on avoiding and decreasing poverty by focusing on those their social politics. Fort his aim, current study concentrate on activities of public corporations and associations in terms of 4857 Sayılı İş Kanunu, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu.Those social programs which struggle with poverty in Turkey are SYDGM, SHÇEK, Republic of Turkey Prime Ministry Administration of Disabled People, ÇSGB, Ministry of Health, Mone, Directorate General of Foundations and Local Administrations. Findings of the current study were stated below.The associations, corporations and social politic programs that struggle with poverty which is almost a chronicle fact in Turkey have effects on compensations more than preventions for poverty.There are some functional problems encountered by citizens who need help from those associations. Those citizens are requested to apply to bureaucratic process which is obligatory. These processes make obtaining social help very difficult for poor citizens.Results of the study which was implemented in Isparta indicate that the most needed help requested by poor citizens is about income support.Overall, facilitation of accessing social programs for citizens who are in need, making corporations more functional than the current state, other than providing poor citizens income support, also developing more functional programs to help them to get income and concentrate on politics and programs at macro level to prevent poverty are needed.