Videonun dinleme becerisine ön örgütleyici olarak uygulanması
Authentic video as an advance organizer to listening skill
- Tez No: 263847
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: dil becerileri, dinleme becerisi, özgün video, ön örgütleyici, language skills, listening skill, authentic video, advance organizer
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dilbilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı özgün videonun yabancı dil öğretiminde dinleme becerisini geliştirmede ön örgütleyici olarak kullanılması ve bu uygulamanın dinleme becerisini ne derece etkilediğini belirlemektir.Dinleme becerisi, temel dil becerileri arasında en fazla ihmal edilen ancak en fazla önem verilmesi gereken beceridir. Dinleme becerisinin yeterince gelişmemesi konuşma, okuma ve yazma becerilerinin de gelişmemesine neden olur çünkü dinleme becerisi yaygın kanının aksine dil becerilerinin en önemlilerindendir.Araştırmada Erzincan Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu bünyesindeki öğrencilerden deney ve kontrol grupları oluşturulmuş ve yabancı dil bilgisi `Başlangıç' düzeyinde olan bu deneklere video ve ses materyalleri kullanılarak 6 haftalık bir uygulama yapılmıştır. Uygulamada videonun dinleme becerisini geliştirmedeki ön örgütleyici olma rolü değerlendirilmiştir. Bu çerçevede öğrencilerden çeşitli aşamalarda değerlendirme ve görüşleri alınmış ayrıca ön test ve son test uygulanmıştır. Elde edilen veriler İstatistik Verileri Analizi Paket Programı (SPSS) kullanılarak analiz edilmiştir.Elde edilen verilerin değerlendirilmesiyle videonun dinleme becerisini geliştirmede ses materyallerine göre daha etkin ve etkili bir kullanımı olduğu saptanmış ve ön örgütleyici olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to search the use of authentic video materials as an advance organizer to improve listening skill in language teaching and to determine the degree of effect of this application on listening skill.Listening is the most ignored skill among language skills but also this skill is the one which has to be taken into consideration at first. With the lack of development of listening skill, other language skills are difficult to develop because contrary to the common sense, listening skill is one of the most important of language skills.In this study experimental groups and control groups are formed and a six-month activity has been performed with these `elementary? level subjects. The research has evaluated the role of authentic video materials to develop listening skill. In this framework, the opinions of the subjects have been received and also pre-test and post-test have been conducted. The data of the research have been analyzed with SPSS.With the assessment of the data, authentic video is determined to have an effective and active use to develop listening skill. It is concluded that authentic video can be used as an advance organizer to listening skill.