POS cihazı ve kredi kartı kullanımının ticari yaşamdaki yeri ve önemi
Importance of pos machine and credit card use in business life
- Tez No: 264254
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pos, kredi kartı, banka, üye işyeri, pazarlama, POS, credit card, bank, vendor, marketing
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte ticari faaliyetlerde pos cihazları ve kredi kartları kullanılmaya başlamıştır. Artık bankalar çeşitli sektörlere çeşitli amaçlara özelleşmiş kredi kartları da verebilmenin yanında tamamen bireysel ihtiyaçları karşılayacak kredi kartları sunmaktadırlar. Tüketiciler taksitli alışverişlerini kredi kartı sayesinde yapabilmekte veya karttan peşin çekilen bedeli yaklaşık bir ay sonra bankaya ödeyebilmektedirler. Dolayısıyla kredi kartları ekonomik gücü yeterli olmayan, peşin veya taksitli alışveriş yapmak isteyen bilinçli tüketiciler için avantajlıdır. Pos cihazlarının üye işlerinde kullanımı işletmelere önemli üstünlükler sağlamaktadır. Kredi kartı ile sunulan taksitli alışveriş Tüketicilere cazip geldiğinden pos üye işyerlerinin cirolarında artış olmaktadır. Ayrıca pos cihazı kullanan üye işyerleri satışlarda alacaklarını garanti altına almaktadırlar. Bunun yanında kredi kartıyla satış sayesinde bankalar üye işyerlerinin hesaplarını kendi bünyelerinde değerlendirebilmektedir. Kredi kartıyla satışlardaki vergi kaçağının da önüne geçilmektedir.Bu araştırmamızda pos cihazı ve kredi kartı kullanımının üye işyerleri ve bankalar için önemi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
POS machines and credit cards have been started to be used for commercial transactions with the development of technology. Today banks supply credit cards that are to meet personal needs completely along with providing the specialized credit cards for different purposes to various sectors. The users can now, thanks to the credit cards, pay for things by installments or repay the cash value drawn from the card to the bank one month later. Thus credit cards are superiority for the conscious consumers who live on low-incomes and want to make their payments by installments. Using the POS machines in the vendors is highly beneficial since the installments provided by credit cards are very inviting for the customers. Because of this situation endorsements of the vendors reach to high levels. Besides the vendors using POS machines guarantee their claims. Banks can evaluate the vendor accounts in their own systems thanks to the sales with credit cards. Tax evasions are also prevented with assistance of these sales.The importance of using POS machines and credit cards for vendors and banks has been studied in this thesis.