İç güvenlik amaçlı istihbarat faaliyetlerinin kurumsal ve toplumsal etkileri
Societal effects of intelligence activities for homeland security
- Tez No: 264700
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN BEŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Law, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik, İstihbarat, İç Güvenlik, Toplumsal Etki, Birey Güvenliği, Güven Duygusu, Security, Intelligence, Homeland Security, Societal Affect, Personal Safety, Sense of Security
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, iç güvenlik amaçlı gerçekleştirilen istihbarat faaliyetlerinin toplum üzerindeki olası etkilerini ve bu etkilerin sebeplerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda güvenlik, istihbarat ve toplum üçgeninin kesişim noktalarının analiz edilmesi gerekmektedir.Son on yıllık süreçte yaşanan terör olayları, istihbarat birimlerinin sadece sınırı aşan tehditlerle değil aynı zamanda ülke içerisindeki muhtemel tehlikelerle de uğraşması gerektirdiğini ortaya koymaktadır. İstihbarat faaliyetlerinin güvenlik alanında toplum içerisinde oynayabilecekleri rolün önemi, son dönemde yaşanan 11 Eylül 2001 İkiz Kuleler, 15-20 Kasım 2003 İstanbul ve 7 Temmuz 2005 Londra saldırıları gibi sansasyonel terör eylemleri düşünüldüğünde fark edilebilmektedir. Toplum güvenliğini sağlayabilmek adına sıcağı sıcağına ve acele olarak atılan adımlar ise toplum üzerinde olumsuz etkiler bırakmaktadır.Yaşanan süreç sonucunda, istihbarat faaliyetlerinin ülke iç güvenlik alanına hızlı bir şekilde yoğunlaşması, toplum üzerindeki etki kuvvetini arttırmıştır. Artık toplumun katmanları istihbarat faaliyetlerinden eskiye nazaran daha kolaylıkla etkilenir hale gelmişlerdir. ABD ve İngiltere'de yapılan araştırmalarla da, bu husus desteklenmektedir. Toplumsal etkinin oluşumunda ise, istihbarat birimlerinin benimsediği ilkelerin ve medya gibi dış etkenlerin katkısı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine homeland security intelligence process and its possible societal effects. For this reason, we have to analyze the intersections between security, intelligence and society.Terrorist attacks within the last decade showed that intelligence should be executed not only in foreign countries but in homeland. Unfortunately, the importance of Homeland Security Intelligence was only understood after some terrorist attacks like Twin Towers 11 September 2001, Istanbul 15-20 November 2003 and London 7 July 2005. After all, acting hasty for the sake of restructuring security, caused damages on the society.As a result of the quick transfuse of Intelligence Departments to Homeland, the impulse of intelligence activities on society have become stronger. Until that moment, sub communities of society has become more sensitive against intelligence. This thesis, was also stated with researchs in USA and United Kingdom. This societal affects of intelligence is because of the departments behaviour and outside factors, like media.