Simav Gölünün kurutulmasının yarattığı değişimler
Consequences of drainage at Simav Lake
  1. Tez No: 264957
  2. Yazar: EMİNE SİCİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Simav Gölü, Göl kurutulması, Ekolojik denge, Sulak alan
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
1959 yılında başlayan Simav Gölü'nü kurutma çalışmaları, bölge halkına tarım yapabilecekleri yeni araziler kazandırmak amacıyla başlatılmıştır. Etrafı dağlarla çevrili Simav Gölü'nün çevresindeki köyler (Gölköy dışında), dağ eteği ovalarında tarım yapıyorlardı. Sınırlı tarım alanlarında zor şartlarda geçimlerini sağlamaya çalışan bu köyler ciddi geçim sıkıntısı yaşıyordu. Halkın gelir seviyesini yükseltmek amacıyla bir dizi faaliyette bulunulmuş, kestanecilik teşvik edilmiş, aşılama yöntemleri öğretilmişti. Bunlar yeterli olmayınca o dönemde kırsal kesimin en yaygın geçim yöntemi olan tarım üzerine projeler üretilmiştir.Simav Gölü'nü kurutup çevre köylere tarım arazisi kazandırmak yörede yaşanan sorunlara çare olarak görülmüştür. Gölün ekolojik dengeye etkileri göz ardı edilmiş ve olaya ekonomik açıdan bakılmıştır. Gölün kurutulmasından sonra yaklaşık 30 yıl kadar bu araziden güzel verim alınmış, ancak zamanla verim azalmış bunun yanında ekolojik dengenin de bozulmasıyla, çeşitli problemler ortaya çıkmıştır.Simav gölünün kurutulmasıyla ortaya çıkan değişimler iki başlık altında toplanabilir. Bunlardan birincisi, göl ve yakın çevresinin bir sulak alan habitatı olarak geçirdiği değişimdir. Gölün kurutulmasıyla, göl çevresinde yayılış gösteren sulak alan bitkileri büyük ölçüde ortadan kalkmıştır. Gölde yaşayan çok sayıda canlı türü (başta balıklar olmak üzere) yok olmuştur. Gölü üreme ve beslenme alanı olarak seçen birçok kuş türünün popülâsyonu giderek azalmış ve büyük çoğunluğu bu alanı terk etmiştir. Bu durum ekolojik anlamda büyük bir değişimi yansıtmaktadır. Diğer bir değişim ise gölün kurutulmasından kaynaklanan beşeri faktörlerle ilgili değişimlerdir. Bu değişimler arasında konunun ekonomik boyutunu ilgilendiren yönler olduğu gibi, sosyal ve kültürel boyutunu ilgilendiren durumlar da söz konusudur.Simav gölünün kurutulmasıyla ortaya çıkan çok yönlü bu değişimlerin gelecekte de devam edeceği tahmin edilebilir. Manisa-Kütahya-İzmir Planlama Bölgesi 1/100 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı haritasında kurutulan göl tabanının batı kesimi dışında, doğusunda kalan önemli bir kesiminin turizm faaliyetleri için ayrılmış olması bu düşüncemizi doğrular niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The drainage that started in 1959 aimed to achieve more space for agriculture. The Simav Lake is surrounded by mountains and the villages around the lake, except Gölköy, used the perimeter of the foothill as their agricultural area. The villagers were suffering from trying to maintain their lives in a certain area under difficult conditions. There were several projects to improve the economical status of the people around the area such as the promotion of chestnut cultivation. When these projects were thought to be inadequate, projects on agriculture were planned since agriculture was the most common way to make a living.The drainage of the lake was the proposed solution for more agricultural areas for the surrounding villages. The ecological equilibrium was neglected and only the economical aspect of the situation was considered. The yield was satisfying for 30 years or so after the process, however, the yield eventually went down as the ecological concerns arose as well as other issues.The changes that occur after the drainage could be classified in two categories. First would be the changes taking place around the lake and its immediate area as a wetland. After the drainage, most of the wetland flora receded and various fauna, specifically fish, diminished. Numerous bird populations for which the lake was a place to reproduce and nourish also underwent a decline in number and most of these species left the area. This situation implies a dramatic change in ecology of the area as well. Another change would be about the human factors like economical issues and social and cultural issues.The various concerns that arose would continue to be major issues. According to the Manisa-Kütahya-İzmir Planning Region, environmental arrangement plans (1/100000) declare that the eastern part of Simav Lake is for tourism activities and this proves our judgment.Simav Lake, hydrological regulation, ecological equilibrium, wetland.