Türkiye'de reel döviz kuru hareketlerinin analizi
Analysis of real exchange rate movements in Turkey
  1. Tez No: 265309
  2. Yazar: CEMİLE EZGİ AKGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PELİN ÖGE GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Döviz Kuru, Eşbütünleşme, Parasal Model, Exchange Rate, Cointegration, Monetary Model
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk Lirası ve ABD dolarının uzun dönemli ilişkisinin test edilmesidir. Bu amaçla parasal yaklaşım çerçevesinde döviz kuru, para arzı, reel gelir, faiz oranı değişkenleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Kullanılan veri seti 1988-2009 yılları arasındaki üçer aylık verilerden oluşmaktadır. Parasal yaklaşımı test edebilmek için öncelikle değişkenler arasında eşbütünleşme olup olmadığı araştırılmış ve parasal model test edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, değişkenler arasında eşbütünleşmenin olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular parasal modeli desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to test the long run relationship of Turkish Lira and the US Dollar. In this context the relation between money supply, interest rate, income and exchange rate is investigated through monetary model. The data set consists of quarterly data between 1988-2009. In order to test the monetary model, the existence of cointegration and the monetary model is tested. The results showed that, there is at least one cointegatrating vector, which suggests a long-run relationship between the Turkish Lira and US Dollar.