Non midriyatik fundus kamara ile retina hastalıklarının taranması
The scanning of retinal diseases by non midriatic fundus camera
- Tez No: 266852
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZMİYE EROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, Hipertansiyon, Yaşabağlı maküler dejenerasyonHipertansif retinopati, Diyabetik retinopati, Diabet, Hypertension, Adult macular degeneration, diabetic retinopathy, Hypertansive retinopathy
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş: Dünya nüfusunun hızla yaşlanmasıyla beraber kronik hastalığa sahip bireylerin sayısı oldukça atmıştır. Kronik hastalıklarının hedef organ hasarı oluşturulduğu düşünülürse erken tanı ve tadavi halk sağlığı açısından önemli bir yer tutar. Çalışmamızdaki amaç toplumda müdahale edilmediğinde görme kaybına yol açacak retinal hastalıkların varsa derecesi ve risk faktörünü ortaya koyabilmekti.Gereç yöntem: Eskişehir ili Kaymaz beldesi , Esentepe , Şirintepe , Osmangazi semtlerine bağlı sağlık ocaklarına çağrılan 40 yaş üzeri 5182 olgunun non midriatik fundus kamara ile 45? derece ile çekilen fundus fotoğrafları taranıp hastalar risk faktörleri ile değerlendirildi. Bulgular : YBMD sı her iki cinsiyette eşit dağılıyordu ve yaş ve düşük eğitim düzeyi ile birlikte artıyordu. VKİ , SKB , DKB, alkol ve sigara kullanımı ile YBMD arasında bir ilişki bulunmadı. DR şiddeti yaş, geçen süre, insülin kullanımı, VKİ , düşük eğitim düzeyi, SKB ,DKB ile ilişkili bulundu. HTRP şiddeti kadın cinsiyet, VKİ , yaş ve eğitim seviyesi düşüklüğü ile ilişkili iken sigara ve alkol kullanımı ile iilşki görülmedi.Tartışma özellikle toplum kökenli çalışmalarla karşılaştırıldığında risk faktörleri ve hastalıkların görülme riskleri hemen hemen aynı bulundu. Hastane kökenli çalışmalarda oranlar biraz daha fazlaydı. Sonuç: YBMD, DR ve HTRP gelişiminde ve progresyonunda yaş, cinsiyet, hastalığın süresi, hastalığın iyi kontrolü ve diğer metabolik parametreler ve yaşam biçimi etkili olabilmekte bu bağlamda kısa zamanda geniş kitlelerle ulaşmak erken tanı koyup ve tedavisini erken yapmak toplum sağlığı açısında önemli olabilir.
Özet (Çeviri)
Background: With rapidly aging, the number of individual with chronic disease has been fairy increased. When considering the target organ damage of chronic diseases, early diagnose and treatment has an important place for public health. Therefore, we aimed to determine the degree of retinal diseases which cause vision loss when not be treated and its risk factors. Material and Methods: Totally 5182 patients over 40 years who invited to health centers from Kaymaz Town and Esentepe, Şirintepe and Osmangazi Wards in Eskişehir City were assessed for risk factors by scanning fundus photographs using nonmidriatic fundus camera of 45 degree. Results: AMDs were equal in both gender and they increased with aging and low education level. There were no association between VKI, SKB, DKB, GIB, alcohol and cigarette consumption and AMD. The severity of DR was associated with age, time, insulin usage, VKI, low education level, SKB, DKB. While the severity of HTRP was associated with female gender, VKI, age and low education level, it was not associated with cigarette and alcohol consumption.Discussion: The risk factors and seen risks of diseases were found similar to those from population-based studies. The ratios from hospital-based studies were slightly higher. Conclusion: The age, gender, duration of disease, better disease control, other metabolic parameters and life style can be effective in development and progression of AMD, DR and HTRP. Therefore, as soon as possible, reaching a wide population mass, early diagnose and management may be important for community health.