Clinical comparison of self-ligating brackets versus conventional brackets
Kapaklı braketlerle konvansiyonel braketlerin klinik karşılaştırması
- Tez No: 267533
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL BİREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ark Bağlama Süresi, Ark Genişlemesi, Dijital Model, KapaklıBraket, Tedavi Süresi, Arch Expansion, Arch Ligating Time, Digital Model, Self-ligatingBracket, Treatment Time
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Kapaklı braketlerle konvansiyonel braketlerin klinik etkinlikleri dijital modeller,lateral ve ön-arka yönlü sefalometrik röntgenler kullanılarak karşılaştırılmıştır. Arkbağlama süresi, tedavi süresi, kırılan braket sayısı, ligatür kaybı/kapak deformasyonya da kırılma sayısını içeren klinik etkinliğe ait ölçümler de değerlendirilmiştir.Çalışma grubu 13, kontrol grubu 10 hasta içermektedir. Çalışma grubundakihastalara kapaklı Quick braketler (Forestadent Bernhard Forester GmbH, Westliche,Pforzheim, Germany) uygulanmıştır. Kontrol grubundaki hastalar için konvansiyonelMIB (MIB, France) braketler kullanılmıştır. Her iki grubun ortodontik tedavileritamamlanmıştır. Dijital modeller her iki grup için tedavi başlangıcında, Ni-Ti köşelitellere geçilmeden, köşeli çelik tellere geçilmeden ve tedavi sonunda ölçülmüştür.Lateral ve ön-arka yönlü sefalometrik röntgenler tedavi başlangıcı ve bitimindealınarak analiz edilmiştir. Her iki grupta elde edilen dentoalveolar genişleme, çalışmagrubu için anlamlı düzeyde yüksek olan üst birinci premolar bölgesi hariç, gruplararası karşılaştırmada istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Her iki arkta kanin,premolarlar ve birinci molarda benzer düzeyde devrilme tespit edilmiştir. Tedavisonunda üst ve alt keser açılarındaki artış benzerdir. Toplam tedavi süresi, kırılanbraket sayısı her iki ark için gruplarda benzerlik göstermektedir. Ark bağlamasüreleri çalışma grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeydeküçüktür. Sonuç olarak, ciddi Sınıf I çapraşıklıkların tedavisinde her iki sisteminetkisinin benzer olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Clinical efficiency of self-ligating brackets and conventionally ligated straightwirebrackets were compared using digital models, lateral and postero-anteriorcephalograms. Clinical efficiency was also evaluated by overall treatment time, chairtime, number of bracket loss, number of loss of ligation/clip deformation. Studygroup consisted of 13 and control group consisted of 10 patients. Quick brackets(Forestadent Bernhard Forester GmbH, Westliche, Pforzheim, Germany) wereapplied to the patients in the study group. Conventionally ligated MIB (MIB, France)brackets were used for the patients in the control group. Both groups had theircomprehensive orthodontic treatment completed. Digital models were measuredinitially at the start of the treatment, before switching to Ni-Ti rectangular wires,before switching to rectangular stainless-steel wire and at the end of the treatment forboth of the groups. Lateral and postero-anterior cephalometric x-rays were taken andanalysed initially and at the end of the treatment. The dentoalveolar expansion gainedin both groups was not statistically significant between groups, except the upper firstpremolar area which was significantly higher for study group. Similar amount oftipping was observed in upper and lower canine, premolars and first molar area.Upper and lower insicor proclinations were similar at the end of the treatment. Thetotal treatment time, the number of bracket loss was comparable for both arches ingroups. The difference in ligation times for all arches were statistically lower forstudy group compared to control group. In conclusion, both systems were found to besimilarly effective in the treatment of severely crowded Class I cases.