Primer osteoporoz ve osteopenili hastalarda kemik mineral yoğunluğu ile ghrelin hormonu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
The evaluation of the relationship between bone mineral density and ghrelin hormone levels in patients with osteoporosis and osteopenia
- Tez No: 267979
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Primer Osteoporoz, Osteopeni, Kemik Mineral Yoğunluğu, Ghrelin, Primary Osteoporosis, Osteopenia, Bone Mineral Density, Ghrelin
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız, primer osteoporoz ve osteopenili kadın hastalarda DXA yöntemi kullanılarak elde edilen kemik mineral yoğunluğu değerleri ile ghrelin hormon düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek ve ghrelin hormon düzeylerinin osteoporoz ve osteopeni etyolojisine olası katkısını değerlendirmekti.Materyal ve Metot: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Endokrinoloji ve Metabolizma Polikliniği'ne başvuran 20 primer osteoporoz (yaş ortalaması 50.45±8.75 yıl) ve 20 osteopeni (yaş ortalaması 50.85±11.21 yıl) tanısı olan yaş ortalaması 50.65±9.93 yıl olarak hesaplanan toplam 40 kadın hasta çalışma grubu, ve yaş ortalaması 48.40±9.81 yıl olan 20 sağlıklı kadın, kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Çalışma grubu ayrıca primer osteoporoz alt grubu ve osteopeni alt grubu olarak sınıflandırıldı. Tüm hastaların DXA yöntemi kullanarak kemik mineral yoğunluğu ölçüldü. ELISA yöntemiyle N-oktanoilli Açil Ghrelin düzeyleri çalışıldı. Hastaların klinik ve demografik özellikleri kaydedildi.Bulgular: N-oktanoilli Açil Ghrelin ortalama düzeyi çalışma grubunda 28.11±31.09 (Primer osteoproz grubunda 25.66±35.47 pg/ml, osteopeni grubunda 30.56±26.71 pg/ml) ve kontrol grubunda 38.63±39.07 pg/ml olarak tesbit edildi. Ghrelin hormonu ortalama düzeyi primer osteoporoz grubunda, osteopeni ve kontrol grubuna göre daha düşük saptandı. Ghrelin hormonu ortalama düzeyi açısından primer osteoporoz grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. Primer osteoporoz ve osteopeni hastalarında, kemik mineral yoğunluğunu ghrelin hormon düzeylerinin etkilediği bulundu. Tüm olgular ele alındığında, Lomber vertebra total KMY, lomber vertebra total T skoru, lomber vertebra total Z skoru ile ghrelin hormon düzeyi arasında anlamlı ilişki saptandı.Sonuç: Çalışmamız osteoporozlu hastalarda ghrelin düzeyinin azaldığını, ve bu azalmış ghrelin düzeyinin osteopeni ve osteoporoz gelişimine katkıda bulunabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: To analyze the relationship between BMD and ghrelin hormone levels in women with osteopenia and osteoporosis, and to evaluate possible contribution of ghrelin in the etiology of osteopenia and osteoporosis.Material and Method: Forty female patients (mean age 50.65±9.93 years) who were admited to outpatient clinics of Endocrinology department ( İnönü University Faculty of Medicine, Turgut Özal Medical Center) and 20 healty volunteers were included in the study. Study group consisted of 20 patients with osteopenia (mean age 50.85±11.21 years) and 20 patients with osteoporosis (mean age 50.45±8.75 years). Control group consisted of 20 age-mached (mean age 48.40 ± 9.81 years) healty volunteers. The study group were classified to subgroup of primary osteoporosis and osteopenia. BMD was measured by DXA methods in all subject. N-oktanoil Acyl Ghrelin levels were measured by ELISA method. Clinical and demographical characteristics of subjects were noted.Results: Mean N-oktanoil Acyl Ghrelin levels were measured in study and control(28.11±31.09; 38.63±39.07 pg/ml) respectively. N-oktanoil Acyl Ghrelin levels were also measured in osteopenia and osteoporosis subgroups (30.56±26.71; 25.66±35.47 pg/ml ) respectively. The average level of hormone ghrelin was lover in primary osteoporosis than osteopenia and control group. Ghrelin levels in patients wit osteoporosis were significant lower than control group. Levels of hormone ghrelin were affected the bone mineral density in patients with primary osteoporosis and osteopenia. Considering all cases, in correlation analyze lumbar spine total BMD, lumbar spine total T score, lumbar spine total Z score were significantly and positively related with ghrelin levels.Conclucion: Our study showed that ghrelin level is decreased in osteoporosis patients and decreased ghrelin levels may related to devolopment of osteoporosis and osteopenia.