Mullit oluşumuna mekanik aktivasyonun etkisi
Effect of mechanical activation on mullite formation
- Tez No: 268215
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. ÖZKAN TOLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Metalurji Mühendisliği, Science and Technology, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mekanik aktivasyon, Mullit, Termal analiz, X-ışını difraksiyon analiziBu, Mechanical activation, Mullite, Thermal analysis, X-ray diffraction analysis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
çalışmada mekanik aktivasyon işleminin mullit fazı oluşumuna etkisi incelenmiştir. Alumina-Kaolen toz karışımları 2 saat süreyle bir gezegensel değirmende mekanik aktive edilmişlerdir.Elde edilen numuneler farklı ısıtma hızlarında (5, 10, 15 ve 20°C/dak.) DTA ile analiz edilerek müllit faz dönüşümü sıcaklığı incelenmiştir.Hem aktive edilen hem de aktive edilmeyen numuneler farklı sıcaklıklarda (1250, 1300, 1325, 1350 ve 1375°C) 1, 2, 3 ve 5 saat kalsine edilmiş ve mullit fazının oluşumu X-ışınları difraksiyon analizi ile incelenmiştir.Çalışma sonucunda; mekanik aktivasyon işleminin mullit oluşum sıcaklığını düşürdüğü ve müllit oluşum miktarını arttırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The powder mixtures of Alumina-Kaoline was mechanically activated using a planetary mill for 2 hours.The samples were analyzed with differential thermal analysis (DTA) at different heating rates (5, 10, 15 and 20°C/min.) and the temperatures of mullit formation were investigated.Both non-activated and the activated samples were calcined at different temperatures (1250, 1300, 1325, 1350 and 1375°C) for 1, 2, 3 and 5 h, and the formation of mullite phase was examined by X-ray diffraction analysis.It was determined that the mechanical activation decreased the formation temperature of mullite and increased the quantity of mullite phase.