Güneş enerjisi depolama olanakları ve bir yöntemin değerlendirilmesi
Solar energy strotage and Solar Energy Storage Facilities and Evaluation of a Method
  1. Tez No: 269277
  2. Yazar: MEHMET HAKAN UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isı depolama, Yeraltında Isı Depolama, Isı Kaybı, Yalıtım, Güneş Enerjisi, Perceptible heat storage underground, heat loss, insulation, solar energy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İnsanların yaşam standartlarının artması ve ülkelerin endüstrileşmesinin özellikle 1970 li yıllardan itibaren artması ile birlikte enerji kaynaklarına talep artmıştır. Bu enerji ihtiyacı, yeni enerji kaynaklarının belirlenip geliştirilmesini, enerjide kıt kaynakların daha etkin ve tasarruflu şekilde kullanılmasını gerekli kılmıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ilgi bu nedenle artmıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından sürekli enerji elde edilememesi, belirli zamanlarda kesintiye uğraması sebebiyle enerji depolanması ihtiyacı doğmuştur. Örneğin yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelen güneş enerjisi yazın bol miktarda bulunmakta olup kışın ise yeterince çok değildir. Bu sorunu aşmak için güneş enerjisinden elde edilen ısı enerjisinin depolanması sayesinde kışın da enerji kullanımı mümkün olmaktadır. Bu çalışmada ısı enerjisi depolamanın önemi ve depolama çeşitleri, ısı enerjisinin depolanması durumunda ısı enerjisi kayıpları, toprak içinde depolamanın toprak üstünde depolamaya göre sağladığı enerji tasarrufu, depolamada yalıtımın önemi irdelenmiştir. Deneysel çalışmalar ve uygulamalara da yer verilerek konu derinlemesine incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
By the increase of the life standards of human beings and the increasing industrialization of the countries after 1970's, demand for energy resources increased, the need for energy made it necessary to determine and develop new energy resources and the use of scarce resources more effective and efficient way. The interest in the use of renewable energy resources has increased for this reason. Due to continuous energy can't be produced from renewable energy sources, and the interruption of the energy at certain times, need for energy storage has occurred. For example, solar energy, the leader of the renewable energy resources, is not as satisfied in the winter as is in the summer. Storage of the thermal energy obtained from the solar energy, make the usage possible in the winter. On this study; the importance of storage of the thermal energy, storage types, thermal energy losses in the case of the thermal energy storage, the energy saving provided by the storage under the ground according to the storage over the ground, importance of the storage isolation considered. The issue is analyzed in depth by the experimental studies and practices of the data .