Farklı özelliklerdeki çelik malzemelerin lazer ile kesilmesinde elde edilen kesme aralığının karekterizasyonu
Steel materials in different properties obtained cutting intervals characterization of cutting with laser
- Tez No: 269775
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN AKKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Lazer, Kesme, Kesme Geometrisi, Kesme Aralığı, Laser, Cutting, Cutting Geometry, Kerf Width
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Teknoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Teknolojik alanda, her geçen gün yeni icatlar yapılmakta, yapılan alet ve makinelerde gelişmeler kaydedilmektedir. Kısaca teknoloji kendi kendisi ile sürekli bir yarış halinde. Son yirmi yıl içerisindeki teknolojik gelişmeler, eskiden ?uzay çağı? diye tabir edilen seviyeye ulaşmıştır.Bu gelişmelerden en önemlisi ise lazer teknolojisi alanında kaydedilmiştir. Lazer ışığının bulunması çok eskilere dayanmakla beraber, kullanım alanlarında çok büyük gelişmeler kaydetmesi, çok çeşitli konularda kullanılması son yıllarda büyük gelişmeler gösterdi.Günümüzde, neredeyse hemen her alanda lazer teknolojisinde istifade edilmektedir. Lazer kullanım alanlarında hassas, parametrik değerler içerisinde kullanılmakta dolayısıyla, olumlu sonuçlar elde edilebilmektedir.Bu tezimizde lazerin endüstrideki kullanım yerlerinden, lazer ile metal malzemelerin kesilmesini inceledik, bu konuda daha önce yapılan çok çeşitli çalışmalardan istifade ettik. Endüstride kullanılan 10 mm kalınlığındaki sekiz farklı özellikteki çelik malzemelerden kullanarak deneylerimizi gerçekleştirmeye çalıştık. Yapılan deneyler sonucunda, malzeme kesme boşlukları, cüruf oluşumu, sertlik değişimleri, kesme hızı gibi parametrelerin çeşitli malzemelerdeki farklılık incelenmiştir.Gazi Mustafa Kemal Atatürk ün de söylediği gibi; muhasır medeniyetler seviyesine ulaşmak ilim ve fen de ilerlemekle mümkündür. İlerleme için ise; birey olarak hepimizin, elimizden gelebilen her şeyin en iyisini yapmamız gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
We see constant innovation in technology and major improvements in our daily tools and machines. Technology is in constant race to get better than yesterday. It has been amazing upwards trend in technology over last 20 years to the level of“space time”.One of the major technology development area is in the laser field. Although laser technology has been out there for many years, We have seen tremendous new laser applications recently.We are taking advantage of laser technology in all aspects of our life. As long as we we use its precise and right parametric range, we get very valuable results.We have studied the use of laser in cutting metals in indutry and leveraged various studies in this field.We have perfomed our experiments by using 10mm thick steel with 8 different properties. We have analyzed the kerf depth, perpendicularity, surface rouhgness and cutting speeds parameters in different materials in our experiment.As our great leader Ataturk has said we need to focus on science and technology to be in the highly civilezed nation level. Each of us should do our best to get this goal.