Diaminlerle bazı yeni Schiff bazlarının ve bunların metal komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve antibakteriyel aktiviteleri
Synthesis, characterization and antibacterial activities of some new Schiff bases with diamines and their metal complexes
  1. Tez No: 269783
  2. Yazar: İFFET ÖZSEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLA BALABAN GÜNDÜZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, Cu(II) ve Fe(III) kompleksleri, antibakteriyelaktivite, MİK, Schiff base, Cu(II) and Fe(III) complexes, antibacterialactivity, MIC
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Schiff bazları; 1,4-bis[3-(tiyofen-2-karboksaldimin)propil]piperazin (tkabapp), 1,4-bis[3-(furan-2-karboksaldimin)propil]piperazin (furabapp), 1,8-bis(tiyofen-2-karboksaldimin)-p-mentan (tkadam) and 1,8-bis(furan-2-karboksaldimin)-p-mentan (furadam) diaminlerin heteroaromatik aldehitlerle tepkimesiyle sentezlenmiştir. Schiff bazlarının yapısı elementel analiz ve spektroskopik metodlarla (1H-NMR, 13C-NMR, LC-MS(ES), FT-IR, UV-vis) karakterize edilmiştir. Schiff bazı kompleksleri [ML]Cln (M=Cu(II), Fe(III)=n=2,3) genel formülüne sahiptir ve yapıları FT-IR, LC-MS spektrumu, manyetik duyarlık ve molar iletkenlik yöntemleri kullanılarak belirlenmiştir. Kompleksler monomerik yapıdadır ve dörtlü koordinasyona sahiptir. Bileşiklerin çeşitli bakterilere karşı antibakteriyel aktiviteleri mikrodilusyon yöntemi ile belirlenmiştir. Aktivite sonuçları MİK (Minimum İnhibisyon Konsantrasyonu, mM ve ? g/mL) değerleri olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Schiff bases: 1,4-bis[3-(thiophene-2-carboxaldimine)propyl]piperazine (tkabapp), 1,4-bis[3-(furan-2-carboxaldimine)propyl] piperazine (furabapp), 1,8-bis(tiyofen-2-karboksaldimin)-p-mentan (tkadam) and 1,8-bis(furan-2-karboksaldimin)-p-mentan (furadam) have been synthesized by the reaction of diamines with hetero aromatic aldehydes. The structure of Schiff bases have been characterized by elemental analysis and spectroscopic methods ( 1H-NMR, 13C-NMR, LC-MS, FT-IR, UV-vis). Schiff base complexes have general formula, as [ML]Cln (M=Cu(II), Fe(III)=n=2,3) and their structures have been determined by using FT-IR, LC-MS spectra, magnetic susceptibility and molar conductivity methods. All the complexes are monomeric and have four dentate coordination. The antibacterial activities of the compounds have been determined against bacteria by microdilution method. Activity results have been exhibited as MİK (Minimum Inhibition Concentration, mM and ? g/mL) values.