A Delphi study on the goals of social studies education as perceived by teachers
Öğretmen algılarına göre sosyal bilgiler eğitiminin amaçları konusunda bir delphi çalışması
- Tez No: 27003
- Danışmanlar: PROF. DR. PAYKOÇ FERSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Goals of Social Studies, Characteristics of Social Studies Teachers, Global Education, Citizenship Education, Delphi Technique
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
öz Ö?RETMEN ALGILARINA GÖRE SOSYAL BİLGİLER E?İTİMİNİN AMAÇLARI KONUSUNDA BİR DELPHİ ÇALIŞMASI (VARDAR) ARTIK, Be tül Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Fersun Paykoç Ocak 1993, 90 sayfa Bu Delphi çalışmasının amacı Sosyal Bilgiler öğretiminin amaçlarına sosyal bilgiler öğretmenlerin algılarına göre belirlemek ve bu amaçların öğretmenlerin belli özelliklerine göre değişip değişmediğini bulmaktır. Bir diğer amacı da Türkiye'de öğretmenlerin algılamalarına göre sosyal bilgiler öğretimimin amaçlarını belirlemekte Delphi tekniği kullanmaktır. Bu çalışmada yer alan örneklem grubunu Ankara bölgesindeki sekiz okulda bulunan 50 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmuştur. Bu çalışmada kullanılan Delphi soru formu araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. IVToplanan verilerin ortalama, standard sapma, frekans, t test ve tek yönlü varyans analizleri yapılmıştır.. Yapılan analizler sonucunda öğretmenler arasında sosyal bilgiler eğitiminin öğrencilere kazandırması gereken özellikleri konusunda görüş birliği olduğu saptanmıştır. Bu sonuç öğretmenlerin belli özelliklerine göreincelendiğinde de değişmemiştir. Bulgulara göre Delphi tekniği ile sosyal bilgiler eğitiminin amaçlarını belirlemede görüş birliğine varıldığı gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Sosyal Bilgiler Eğitiminin Amaçları, Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin özellikleri, Evrensel^ğitim, Vatandaşlık Bilgisi, Delphi Tekniği Bilim Dalı Sayısal Kodu -.222.10.01
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A DELPHI STUDY ON THE GOALS OF SOCIAL STUDIES EDUCATION AS PERCEIVED BY TEACHERS (VARDAR) ARTIK, Betül M.S.in Educational Sciences Supervisor : Prof.Dr.Fersun PAYKOÇ January, 1993, 90 pages The purpose of this study was to study goals of social studies education in Turkey as perceived by teachers and to find out whether perceived goals of social studies education differed according to certain characteristics of teachers. It was also aimed to use the Delphi Technique in reaching consensus on the goals of social studies education in Turkey as perceived by teachers. The subjects of this study consisted of 50 social studies teachers from 8 schools in Ankara district. Delphi Questionaire which was prepared by the researcher was used for data collection. It was administered in two successive rounds to participating teachers. II iMeans, Standard Deviations, frequencies, t tests and one-way analysis of variance were utilized to analyze data. The data analysis revealed that there was consensus among teachers on the goals of social studies education. These results did not differ according to certain teacher characteristics. The results revealed that consensus was reached through the Delphi Technique in determining perceived goals of social studies education.