Türkiye'ye yönelik terör örgütleri ve Türkiye'nin terörizmle mücadelesi
Terror organization aganist turkey and Turkey?s fight against terrorism
  1. Tez No: 270872
  2. Yazar: ÜLFET ÇINAR TEMEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET HAMDİ TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Law, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, terörizm, terörizmle mücadele, Turkey, terrorism, counter-terrorism
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Terörizm, bugün Türkiye ve uluslararası toplumun en büyük sorunlarından birini teşkil etmektedir. Uluslararası arenada müşterek bir tanımlaması yapılamayan bir kavramın, çözümü de ne yazık ki bir türlü gerçekleşememektedir. Sahip olduğu coğrafyanın özellikleri, jeopolitik konumu, sahip olduğu ekonomik, sosyal, kültürel ögeleri ve insan kaynağı bakımından bölgesinde bir güç olması beklenen Türkiye; kuruluşundan günümüze kadar birçok terör dalgası ile karşı karşıya kalmıştır.Türkiye'nin en önemli sorunu olarak görülen bu sorunu irdelemeye yönelik olarak hazırlanan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümününde; terörizm, terör ve terörizmle mücadele kavramlarını tanımlama sorunu ele alınmıştır. Tanımlama sorununun ışığında tanımlamaya yönelik çalışmaları değerlendirmeyi müteakip; terörizmin tarihi, nedenleri, amaçları, türleri ve ulusal ve uluslararası hukuktaki yeri ortaya konmuştur.İkinci bölümde ise, Türkiye'de faaliyet göstermiş olan terör örgütleri ve bu örgütlerin tarihi gelişimleri ortaya koyularak incelenirken, Türkiye'nin bu örgütlere karşı verdiği mücadele ortaya konulmaya çalışılmıştır. Özellikle, büyüklüğü ve uluslararası ortamdan sağladığı destek ile hala Türkiye'nin gündeminin ana eksenini oluşturan PKK terör örgütü ve bu örgüte karşı Türkiye'nin yürütmüş olduğu politikalar üzerinde durulmaya özen gösterilmiştir.Son bölüm ise, PKK terör örgütüne yönelik olarak ortaya konan çözüm önerileri değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, ayrılıkçı terör örgütlerine karşı mücadele veren İspanya ve İngiltere örnekleri üzerinde durulmuştur. Bölümün sonunda ise, Türkiye'nin PKK terör örgütüne karşı verdiği mücadelede alması gerektiği düşünülen konular incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, terrorism is one of the biggest problems of Turkey. Unfortunately, the solution is still can?t be made since there is no common definition of the phenomenon among international arena. Turkey, which is expected to be the Power through its region with its geopolitical position, economical, social, and cultural components, has confronted with several actions of terrorist groups.This study, which is prepared to research the matter seen as the most important problem of Turkey thoroughly, consists of three sections. In the first section it is looked after the problem of defining the phenomenons terror, terrorism and counter-terrorism. In the light of the difinition problem, after evaluating the studies for defining the terms, it is explained that the history, reasons, aims, types and its place among national and iternational arena of the terrorism.In the second part, while the terrorist groups acted in Turkey and their historical progress is researched, it is tried to determine the counter-terrorist actions of Turkey. Especially it is tried to research the PKK terrorist group, since its still one of the biggest problems of Turkey with its size and international support which it got from international arena, and policies of Turkey against this group.In the last part, it is evaluated the solution suggestions against PKK terrorist organization. Through this concept, the example of England and Spain with their struggle against seperatist terrorist groups was researched. In the end of the section, it is evaluated the lessons can be got from Turkey?s struggle against PKK.