İş güvencesi kapsamındaki işçilerin iş sözleşmelerinin sona ermesi ve işe iade
Termination of the contracts of workers? under the protection of job security and restatement
- Tez No: 271236
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER İNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Güvencesi, Geçerli Neden, İşe İade, Özel Hakem, Çalıştırılmayan Sürelere İlişkin Ücret, Job Security, Valid Reason, Revindication, Arbitration, Wage for Unemployment Period
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu tez çalışmasında; İş Hukukunun önemli ve güncel konularından işe güvencesi konusu Yargıtay kararları ile birlikte ele alınmaktadır. 1982 yılında ILO tarafından kabul edilen 158 sayılı Hizmet İlişkisine İşveren Tarafından Son Verilmesi Hakkında Sözleşme ile İş Güvencesi ile ilgili düzenlemeler Uluslararası Hukuk kuralı olarak kabul edilmiş, sözleşme gereği ulusal düzenlemeler ise 2002 yılında yapılarak 15.03.2003 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Yasal düzenlemede özellikle geçerli fesih nedenlerinin neler olduğunun tespiti, ilgili madde gerekçesinde de belirtildiği üzere öğretiye ve yargıya bırakılmıştır. Bu nedenle iş güvencesi hakkında öğretideki görüşler ve yargı içtihatları daha önemli hale gelmektedir. Yargı kararları da araştırılarak iş güvencesinden yararlanabilmek için gereken koşullar, geçerli fesih nedenleri, yargılama süreci, verilebilecek kararlar ve bu kararların sonuçları açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation is on one of the most important issues on labor law agenda job security. The study includes evaluation of relevant Supreme Court of Appeals decisions. The job security rules in the ILO agreement no 158 on Termination of Employment Agreement by Employer became part of international law in 1982, and the agreement became part of our national legislation after the legislation process in 2002, coming into effect on 15.03.2003. The reasons for ending the contract have been considered as an issue to be decided by doctrine and the courts, enhancing the importance of scholarly interpretation and jurisprudence on job security issues. This study aims at clarifying the conditions for exercising the right to job security, termination of contract and relevant court decisions.