Romatoid artritli hastalarda kardiak tutulumun noninvaziv elektrofizyolojik parametrelerle değerlendirilmesi (24 saatlik holter monitorizasyonu bulguları)
Assessment of cardiac involvement by non-invasive electrophysiological parameters in patients with rheumatoid arthriris (24-hour holter monitoring findings)
- Tez No: 271608
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL JALE SARAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Romatoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, Holter elektrokardiografi, QT dispersiyonu, Kalp hızı değişkenliği
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç: Romatoid artrit (RA)'te hem hastalığa ve hem de kullanılan ilaçlara bağlı olarak kalp tutulumu olabilmekte ve çoğunlukla sessiz seyretmektedir. Bu çalışmanın amacı, RA'li hastalarda kalbin elektrofizyolojik parametrelerini 24 saatlik Holter elektrokardiografi izlemiyle değerlendirerek kardiak etkilenimin varlığını araştırmaktı.Materyal ve Metod: Bu çalışma, Dicle Üniversitesi Hastanesinin Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim dalı Romatizmal Hastalıklar polikliniğine başvuran 49 RA'li hasta ve 28 sağlıklı birey üzerinde yürütüldü. Çalışmaya dahil edilen bireyler klinik ve laboratuar parametreleri açısından değerlendirldi ve 24 saatlik Holter elektrokardiografik monitorizasyonları yapıldı.Bulgular: Minimal, maksimal ve ortama kalp hızları RA grubunda anlamlı derecede daha yüksek iken, ortalama RR, maksimum QT intervali, SDNN, SDANN ve HRV indeksi parametreleri ise RA hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı düşük saptandı (p0.05).Sonuçlar: RA'li hastalarda QT dispersiyonu ve KHD gibi parametrelerin, bu hastalarda geleneksel risk faktörlerine ek olarak kardiyovasküler riskin değerlendirilmesi ve ani kardiyak ölüm riskinin öngörülmesinde ılımlı bir rolü olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Cardiac involvement occured due to the disease itself and secondary to the used drugs, and commonly develops silent in rheumatoid arthritis (RA). The aim of present study was to investigate cardiac electrophysiological parameters by 24-hour electrocardiographic Holter monitoring to assess cardiac involvement.Materials and Method: This study was carried out on 49 patients with RA and 28 healthy subjects who applied to out-patient clinic of Rheumatic Disease of Department of Physical Medicine and Rehabilitation of Dicle University Hospital.