Doğum indüksiyonu amacıyla kullanılan dinoproston vajinal ovül'ün nullipar ve mültipar gebelerdeki etkisi: Prospektif gözlemsel çalışma
  1. Tez No: 271722
  2. Yazar: ÖZGÜ GÜNGÖRDÜK
  3. Danışmanlar: DR. YAVUZ CEYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Dinoproston, sezeryan doğum, vajinal doğum, Dinoprostone, cesarean section, vaginal delivery
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Nullipar ve mültipar gebelerde doğum indüksiyonu için devamlı salınımlı vajinal dinoproston uygulanmasının karşılaştırlmasıdır.Yöntem: Toplam 810 olgu (407 olgu nullipar, 403 multipar) çalışmaya alındı. Çalışmaya alınan olgular tekil gebelik, 37?inci gebelik haftasını doldurmuş ve Bishop skoru ? 4 olan olgulardı. Çalışmanın ana sonucu sezeryan doğum oranı olarak belirlendi. Çalışmanın ikicil sonuçlarıysa, 24 saat içinde meydana gelen vaginal doğum oranları ve maternal-neonatal mortalite ve morbidite olarak belirlendi.Sonuçlar: Çalışma guruplarının demografik verilerinin benzer olduğu bulundu. Yalnızca ortalama olgu yaşının mültipar gebelerde daha fazla olduğu görüldü. Sezeryan doğum oranının multipar grupta daha az olduğu belirlendi (% 11.2 vs % 19.9; P=0.001]. Yirmi dört saat içinde meydana gelen vaginal doğum oranı da mültipar gebelerde daha fazlaydı. Ortalama doğum zamanının multipar olgularda daha kısa olduğu bulundu (16.10 ? 3.71 saat vs. 19.35 ? 6.38 saat P < 0.001).Her iki grupta da maternal ve neonatal sonuçlar benzer olarak bulundu.Sonuç: Uygunsuz Bishop skoru olan term gebelerde doğum indüksiyonu olarak devamlı salınımlı dinoprostone kullanılması güvenilir ve etkili bir yöntemdir. Bu yöntemle multipar gebelerde daha başarılı sonuçlar alınsa da nullipar gebelerde de güvenle kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare efficacy and safety of sustained-release dinoprostrone insert for labour induction in nulliparous and multiparous term pregnancies.Methods: A total of 810 women with singleton pregnancies of ?37 weeks of gestation with an unfavorable cervix (Bishop score, ? 4) underwent labor induction. Women assigned according to their parity ( Nulliparous : 407; Multiparous : 403 ). The primary outcome was ceserean delivery rate. The secondary outcomes were the number of vaginal deliveries achieved within 24 hours of the start of labour induciton and maternal-neonatal mortality and morbidity.Results: Baseline characteristics were similar between the goups, expect that the mean age was higher in the multiparous group. There were less caesarean sections in the multiparous gorup [ 11.2 % versus 19.9 %; P = 0.001 ]. Vaginal delivery rates within 24 hours were found to be significantly higher in the multiparous women. The mean time interval from starting of induction to delivery was significantly shorter in the multipaous goup [16.10 ? 3.71 hours versus 19.35 ? 6.38 hours; P < 0,001]. The maternal and neonatal outcomes were similar.Conclusion: Using vaginal dinoprostone is an effective way of labour induction in term pregnant women with unfavorable cervices. Even this method has successful outcomes by multipar pregnancy,ıt can be used for nullipars confidently.