Gebelerde depresyon ve anksiyete bozukluğunun obstetrik sonuçlar ve yenidoğan üzerine etkileri
The effects of depression and anxiety disorders in pregnant women on obstetric outcomes and newborn
- Tez No: 271844
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE SEMRA DEMİR AKCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, depresyon, anksiyete, preterm eylem, DDA, polihidramnios, Pregnancy, depression, anxiety, preterm delivery, LBW, polyhydramniosis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Gebelikteki depresyon ve anksiyetenin, obstetrik sonuçlar ve yenidoğan üzerine çeşitli olumsuz etkileri olabileceği bildirilmiştir. Çalışmamızda depresyon ve anksiyete bozukluklarının, doğum sonuçları ve yenidoğan üzerine olabilecek etkilerini incelemeyi amaçladık. Çalışmaya alınan 3. trimesterdeki 104 gebeye Hamilton Depresyon Ölçeği (HAM-D), Hamilton Anksiyete Ölçeği (HAM-A), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) uygulandı. Bu gebelerin preterm eylem, uzamış eylem, erken membran rüptürü (EMR), oligohidramnios, polihidramnios, intra uterin gelişme geriliği (İUGG) gibi obstetrik sonuçları ve düşük APGAR (Appearence, Pulse, Grimace, Activity, Respiration) skoru, yenidoğan yoğun bakım ünitesi (YDYBÜ) yatış, düşük doğum ağırlığı (DDA) gibi yenidoğan sonuçları değerlendirildi. HAM-D ve BDÖ kullanılarak yapılan değerlendirmede, gebelikteki depresyon ile incelenen obstetrik ve yenidoğan sonuçlarının hiçbirisi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmedi. HAM-A ve BAÖ kullanılarak yapılan değerlendirmede gebelikteki anksiyetenin; uzamış eylem, EMR, oligohidramnios, İUGG, düşük APGAR skoru ve YDYBÜ'ye yatış ile ilişkili olmadığı gözlemlendi. BAÖ ile değerlendirildiğinde anksiyete; preterm eylem, DDA ve polihidramnios gelişimi ile ilişki bulunurken, HAM-A ile değerlendirildiğinde böyle bir ilişki saptanmadı. Bu sonuçlar gebelikteki anksiyetenin preterm eylem, DDA ve polihidramnios ile ilişkili olabileceğini, anksiyete ve depresyonun obstetrik sonuçlar ve yenidoğana etkilerinin daha iyi anlaşılabilmesi için daha geniş sayılı vaka gruplarında araştırılmasının yararlı olacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
It has been reported that, depression and anxiety in pregnancy may cause various adverse effects on obstetric outcomes and newborn. In our study we aimed to examine the possible effects of depression and anxiety disorders in pregnant women on obstetric outcomes and newborn. Hamilton Depression Scale (HAM-D), Hamilton Anxiety Scale (HAM-A), Beck Depression Inventory (BDI) and Beck Anxiety Inventory (BAI) were implemented to 104 third-trimester pregnant women who were enrolled in this study. Obstetric outcomes such as preterm delivery, prolonged labor, premature rupture of membranes (PROM), oligohydramniosis, polyhydramniosis, intra uterine growth retardation (IUGR), and the impact on newborns such as a low APGAR score, hospitalization in neonatal intensive care unit (ICU), low birth weight (LBW) were evaluated. In the evaluation using HAM-D and BDI, depression during pregnancy was not found statistically significant associated with any of the obstetric outcomes and newborn results that were examined. In the evaluation using HAM-A and BAI it is observed that, anxiety during pregnancy was not associated with prolonged labor, PROM, oligohydramniosis, IUGR, low APGAR scores and neonatal ICU hospitalization. While anxiety was found to be associated with preterm delivery, LBW and development of polyhydramniosis when assessed by BAI, such a relationship was not detected when evaluated with HAM-A. These results suggest that anxiety during pregnancy may be associated with preterm delivery, LBW and polyhydramnios and for better understanding of the effects of anxiety and depression on obstetric outcomes and newborn it would be useful to study in larger group of cases.