Suçlu çocuklarda sosyo-demografik özellikler ile ebeveyn tutum algısının çocuk suçluluğuna katkısı
Socio ?demographic features of the child?s criminal behavior by examining the effect on the assessment of family functioning
- Tez No: 272460
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ BAŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Aile İşlevselliği Algısı, Aile Değerlendirme Ölçeği, Kanunla İhtilaf Halindeki Çocuklar, Sosyo-Demografik Özellikler, Suç Türleri, Family, Children?s Perception on Family Functioning, Juvenile Delinquency, Social Demographic Feature, Delinquency Feature
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Amaç: Kanunla ihtilaf halinde olan çocukların aile işlevleri ile suç türleri ve sosyo-demografik özelliklerini karşılaştırmaktır.Yöntem: Ankara'daki çocuk-gençlik ceza-tevkif evinde ve çocuk ıslah evinde bulunan 13-18 yaş arası erkek çocuklarla yüz yüze görüşmek suretiyle araştırma yapıldı. 193 çocuk içinden 181'i (%93,8) araştırmaya katıldı. Aile değerlendirme ölçeği ve sosyo-demografik özellikleri içeren sorular anket yöntemiyle uygulandı. Çocukların suç türleri ile ilgili bilgileri, ceza-tevkif evinde bulunan dosyalarından temin edildi. İstatistiksel analizde t-testi, ANOVA, Kruskal Wallis testi kullanıldı.Bulgular: Kanunla ihtilaf halinde olan araştırma grubunda Aile Değerlendirme Ölçeğinin iletişim dışında kalan diğer alt ölçekleri ile suç türü arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Başka bir deyişle çocuk hangi suçtan kanunla ihtilaf haline düşerse düşsün problem çözme, roller, duygusal tepki verebilme, davranış kontrolü ve genel işlevler alt ölçeklerinin ortalama puanları benzer düzeydedir. Babanın üvey olmasının aile işlevlerinden davranış kontrol becerisine olumlu katkı sağladığı tespit edilmiştir. Babanın çalışma süresine göre babanın çalışmaması iletişim becerisini olumsuz etkilemektedir. Ancak babanın günde 9-12 saat arası çalışması rol becerilerini negatif yönde etkilemektedir. Çekirdek aile de yaşayan çocuklarda problem çözme, iletişim, duygusal tepki verebilme, davranış kontrolü ve genel işlevler becerilerinin kalabalık ailede yaşayanlara göre daha iyi olduğu saptandı. İkamet yerinde kiracı olarak yaşayan ailelerin çocuklarının problem çözme becerileri, ev sahibi olanlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.Sonuç ve öneriler: Kanunla ihtilaf halinde olan çocukların aile işlevlerinden iletişim alt ölçeğinden elde ettikleri puan ortalamaları ile suç türü arasında ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca aile işlevlerinin ile babanın öz/üvey olma durumu, babanın çalışma durumu, süresi, aile tipi, ikamet edilen konutun mülkiyet durumu gibi bazı sosyo demografik özelliklerle ilişkili olduğu görülmüştür. Sosyal politikalarla ailelerin barınma, beslenme, güvenlik gereksinimlerinin karşılandığı, sorunlu ailelerin risklerinin erken dönemde saptanarak, aile üyelerinin rehabilite edildiği sistemli yaklaşımlara daha sağlıklı nesiller yetiştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Socio ?demographic features of the child?s criminal behavior by examining the effect on the assessment of family functioning.Method: The research was made with the boys between the ages of 13-18 in the prison of children and young?s in Ankara. 181 children from 193 children participated on this study. The information about the crime kinds of children was got from the files in the prison.Results: The characteristics of the flat the family live don?t affect the family functions. No working of the father affects the communication skills more negatively than working of the father. However, working of the father between 9-12 hours in a day affects role skills negatively. When the father abused the mother, this doesn?t affect the family functions. According to The order of the family life ( nuclear family and big families ) problem solving, communication, giving emotional response, behavior control and general functions in nuclear families were determined as better than big families. The family who live as tenants was better on the problem solving skills than homeowners. In our study, the average points of subscale that assess the family functions of the boys who conflict the law is on similar level on problem solving, roles, giving emotional response, communications and general functions when this was compared with the groups whose the parents was step. But it was determined that being stepfather of father contribute the behavior control from family functions.Conclusions and recommendations: The child who lives in the family that has normal physical and psychological conditions, has less possibility of commit crime. When The families? the shelter, feeding, security problems are determined with social policies early, healthier generations can grow up with the approaches. As a conclusions, The children who don?t see love, are sidelined show the abhorrence to people in a very bad way.