Histerektomili hastalarda benlik saygısının öz-bakım gücüne etkisi
The effect of the self esteem on self-care agency in hysterectomy patients
  1. Tez No: 272613
  2. Yazar: ÇİĞDEM GÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN KÖMÜRCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Histerektomi, Benlik Saygısı, Öz-bakım Gücü
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Araştırma, histerektomili olguların benlik saygılarının öz-bakım güçlerine etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, İstanbul İli Anadolu Yakasındaki en büyük Kadın Doğum-Çocuk Araştırma ve Uygulama Hastanesinde yapılmıştır. Örneklem büyüklüğü hesaplanırken Minitab programı kullanılmış, %5 hata payı ve %95 güven aralığında sonuç 118 bulunmuş ve araştırmaya 120 olgu alınmıştır. Olgulara postoperatif 2. günlerinde Hasta Tanılama Formu, Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği ve Öz-Bakım Gücü Ölçeği doldurulmuştur. Bulgular değerlendirilirken, SPSS for Windows programı kullanılmış, frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, Cronbach Alfa Katsayıları, İndependent samples t test, One Way Anova testi, Tukey Post Hoc testi, Mann-Whitney U testi ile Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Olguların benlik saygısı puan ortalaması 59.93 ? 7.03 bulunmuşken, öz-bakım gücü puan ortalaması 80.31 ? 11.78 bulunmuş, benlik saygısı ile öz-bakım gücü arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır (p0.05). Öz-bakım gücü düzeyleri ile çalışma durumu ve alkol kullanma durumu arasında anlamlı ilişki saptanmış benlik saygısı düzeylerinde ilişki bulunamamıştır. Hemşirenin histerektomili olgularda benlik saygısının artmasına paralel olarak öz-bakım gücününde arttığını bilmesi, vereceği bakım ve eğitimin bu iki kavram ilişkisini göz önünde bulundurularak planlaması önemlidir. Böylece olguların benlik saygılarının bu cerrahi girişimden minimum düzeyde etkilenmeleri ve bağımsız olarak öz-bakım aktivitelerini en kısa sürede gerçekleştirebilmeleri sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Research was descriptively performed to determine the effect of the self esteem over the self-care of cases with hysterectomy. The research made in the largest Gynecology ? Children Research and Application Hospital of Anatolian Side of Istanbul. 120 patients were participated to the research. Minitab program was used in calculating the sample size and 118 results found in 5% margin of error and 95% confidence interval. Patient Assessment Form, Coopersmith Self-Esteem Scale and Self-Care Agency Scale filled to the cases in their second postoperative days. Results are evaluated by using SPSS for Windows program, frequency, percentage, average, standard deviation, Cronbach's Alpha Internal Consistency Coefficients, Independent samples t-test, One Way ANOVA test, Tukey's Post Hoc test, Mann-Whitney U test and Pearson Correlation Analysis was used.