Geri Dön

Oryantasyon eğitiminin örgütsel bağlılığa olan etkisi

The effect of orientation training on organizational commitment

  1. Tez No: 273636
  2. Yazar: FİLİZ GÜNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA DENİZ BÖRÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241

Özet

Bu çalışma, oryantasyon eğitiminin örgütsel bağlılığa olan etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Literatürde eğitim-örgütsel bağlılık ilişkisini araştıran çalışmalara rastlanırken oryantasyon eğitiminin örgütsel bağlılığa olan etkisini konu alan araştırmalar sınırlı sayıdadır.Çalışmanın uygulama kısmında toplam beş bölümden oluşan anket yoluyla araştırma verileri toplanmış olup anketin birinci bölümü kişisel bilgilere yönelik sorulardan oluşmaktadır. İkinci bölüm oryantasyon eğitiminde verilen bilgilere yönelik ifadelerden oluşmuş olup analiz sonucunda ?kurum/sektör hakkında genel bilgilendirme? ve ?süreç/işleyiş hakkında bilgilendirme? olarak iki faktör, üçüncü bölüm oryantasyon eğitiminin çalışan üzerindeki etkilerine ilişkin ifadelerden oluşup ?kurum kültürünü benimseme ve örgütsel sosyalleşme?, ?iş bilgisi/iş yapmaya ilişkin gereklerin öğrenilmesi? ve ?görev/pozisyonun gereklerinin öğrenilmesi? olarak üç faktör, dördüncü bölüm olarak tasarlanan oryantasyon eğitiminin etkinliğinin değerlendirilmesine ilişkin ifadelerden ?eğitim içeriği ve planlaması? ile ?uyum ve açıklık? olarak iki faktör elde edilmiştir. Son olarak örgütsel bağlılık konusunda, duygusal, ahlaki, zorunlu bağlılık ve özdeşleşme olmak üzere dört faktör belirlenmiştir.Çalışmaya oryantasyon eğitimi alan 1578 çalışan katılmış ve katılımcılara 81 soruluk anket uygulanmıştır.Yapılan analizler sonucunda, duygusal, ahlaki ve zorunlu bağlılık için oryantasyon eğitiminde verilen bilgiler ve eğitimin etkinliği, oryantasyon eğitiminin çalışan üzerindeki etkileri ile birlikte bağlılık yaratırken, oryantasyon eğitiminde verilen bilgiler ve eğitimin etkinliği, oryantasyon eğitiminin çalışan üzerindeki etkileri aracılığıyla özdeşleşme bağlılığı yaratmaktadır sonucuna ulaşılmıştır. Bu doğrultuda özdeşleşme bağlılığı için, oryantasyon eğitiminin çalışan üzerindeki etkileri olarak yer alan ara değişkenin ?kurum kültürünü benimseme ve örgütsel sosyalleşme? ile ?görev/pozisyonun gereklerinin öğrenilmesi? olan iki faktörünün anlamlı olduğu bulunmuş olup, özdeşleşme bağlılığı için ara değişkenin varolduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Özet (Çeviri)

In research phase of study, questionnaire, which is divided into 5 parts, was applied and data was collected, the first part of survey is dedicated to demographic questions, while second part is focused on expressions of information that are given in orientation training, after analysis two factors, ?organization/sector general information? and ?process/operation information? were identified. In third part of survey which is combined of expressions that focused on impact of orientation training on employees. Three factors, ?adoption of corporate culture and organizational socialization?, ?job knowledge/learning of job requirements?, ?learning of duty/position requirements? were identified. In fourth part of survey was designed to evaluate the effectiveness of orientation training and ?planning & content of training?, ?adaptation and clarity? were identied as two factors. For last part, affective, normative, continuance and identification commitment were found out as other four factors.Consequently, for affective, continuance and normative commitment given information in orientation training and effectiveness of orientation training with impact of orientation training on employees are together created organizational commitment. The result of research shows that ?identification commitment? is created via both ?given information in orientation training? and ?effectiveness of orientation training? are influential in ?impact of orientation training on employees?. In this context for identification commitment after analysis, intervening variable ?impact of orientation training on employees? is found meaningful with factors ?adoption of corporate culture and organizational socialization? and ?learning of duty/position requirements?; for identification commitment it is concluded existence of intervene variable.

Benzer Tezler

  1. Oryantasyon eğitiminin örgütsel bağlılık aracılığıyla işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi

    Effect of orientation training on the intention to leave the job by means of organizational commitment

    TANEM GÜLERER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    İşletmeİstanbul Arel Üniversitesi

    İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. SEZER CİHAN GÜNAYDIN

  2. Oryantasyon eğitiminin duygusal bağlılık ve özdeşleşmeye etkisi

    The impact of orientation training on emotional commitment and organizational identification

    İLKER ERDOĞAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    PsikolojiAltınbaş Üniversitesi

    Psikoloji Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL GÜNER ALGAN

  3. İnsan kaynakları eğitiminde oryantasyon: Perakendecilik sektöründe bir uygulama

    Orientation at human resources training: An application in retailing sector

    AYŞE KOCABACAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    İşletmeSelçuk Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. ŞERİF ŞİMŞEK

  4. İşletmelerde oryantasyon eğitiminin örgütsel sinizme ve örgütsel bağlılığa etkisi Aydın OSB'de bir uygulama

    Effects of organizational cyncism and organizational commitment to the orientation training at the company a study in Aydın OIS (Organized Industrial Site)

    ÜMİT KACIR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    İşletmeAdnan Menderes Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ENGİN ÇAKIR

  5. Oryantasyon eğitiminin örgütsel sosyalleşmeye etkisi

    The effect of orientation training to organizational socialization

    SILA GÜNAL USLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileriDokuz Eylül Üniversitesi

    Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. TUNÇ DEMİRBİLEK