İnsan kaynakları eğitiminde oryantasyon: Perakendecilik sektöründe bir uygulama
Orientation at human resources training: An application in retailing sector
- Tez No: 189300
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞERİF ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Eğitimi, Oryantasyon Eğitim, PerakendecilikSektörü.1, Human Resources Training, Orientation Training, Retailing Sector
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışma, eğitim, oryantasyon (işe alıştırma) eğitimi ve insan kaynakları konusundahazırlanmış teorik ve uygulamalı bir araştırmadır. Çalışmanın amacı, son derecedinamik, eğitime duyarlı ve Türkiye'de genç bir sektör olan perakendecilik sektöründeoryantasyon eğitim programları ile çalışanların örgütsel bağlılığı arasında anlamlı birilişki olup olmadığını ortaya koyabilmek olmuştur. Özellikle son dönemde Türkiye'dehızlı bir biçimde gelişmekte olan perakendecilik sektörü, dinamik ve eğitimli insankaynakları ihtiyacı içerisindedir. Bu özelliklere sahip potansiyel işgücünün perakendeciişletmelere kazandırılması ve işletmede tutulması bu anlamda giderek önemkazanmaktadır. Dolayısıyla yüksek işgücü devir oranı, eğitim maliyeti, kayıp zaman veverimsizlikle mücadelede oryantasyon eğitiminin önemi gözden kaçırılamayacak kadarbüyüktür.
Özet (Çeviri)
This is a theoretical and practical search which has been prepared at training, humanresources and orientation training. The aim of this search, to set up whether there is ameaningful connection between orientation training programs in retailing sector whichis a young and dynamic sector in Turkey and the workers organizational commitment.Especially at last terms the retailing sector has been progressed extremely fast in Turkeyis in need of dynamic and educated human resources. In this aspect, it is graduallygetting importance to gain the potential working power to the retailing companies andto hold at the company. Consequently, high turnover rate, training cost, lost time, andstruggling with lack of productivity are very big have too big importance withoutconsidering.