AB katılım sürecinde Türkiye'de mesleki standartların yeniden yapılandırılması
In Turkey in the European Union accession process restructuring of professional standards
- Tez No: 274316
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SEYYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Professional Standards, professional competence, the EU accession process, Structuring of Professional Standards
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Avrupa Birliğine giriş sürecinde yapılması gereken değişiklikler içerisinde Meslekler ve Mesleki Yeterlilik Mesleklerin Sınıflandırılması ve Uluslararası bir Standarda kavuşturulması, sertifikalandırma ve akreditasyon çalışmalarının genel olarak incelediği bu çalışmada amaç Mesleki Standartların belirlenmesi ile ilgili tarihi süreci baştan sona gözler önüne sermektir.Avrupa Birliği giriş sürecinde ülkemizde yapılan çalışmaları görmek ve göstermek, eleştirel bir gözle ve yapıcı bir şekilde eğer varsa eksiklikleri belirleyebilmek ve faydası olabilecek teklifler ortaya koymaktır.Çalışmada yöntem olarak kaynak araştırması ve kanun yönetmeliklerin incelenmesini yapılıp daha sonra eksik kalan ve tamamlanması kaynaklardan bulunamayacak bilgilere de kişisel görüşmelerle sürecin bizzat içinde olan İŞKUR ve Mesleki Yeterlilik Kurumundan üst düzey yöneticiler ve uzmanlarla yapılan görüşmeler sonunda erişilebilmiştir.Sonuç olarak ülkemizde yapılan uyum çalışmaları son yıllarda hız kazanmış ve olumlu bir şekilde devam etmekte, şu gün itibariyle birçok mesleğin standardı oluşturulmuş ve sertifikalar verilmeye başlanmıştır.Mesleki standartların yeniden yapılanması çalışmalarında herhangi bir olumsuzluktan söz edilmesi mümkün görünmemektedir. AB ye giriş sürecinde yapılan bu çalışmaların tümü her açıdan her kesime faydalı çalışmalardır,MYK kurulduğundan günümüze kısa sürede gayet başarılı çalışmalar yürütmüş ve epey mesafeler almıştır. Yapılan çalışmalar tetikleyici özellikte olduğundan diğer mekanizmaları da harekete geçirecek iş dünyasında ve ülke genelinde önemli değişimler yaşanacaktır.
Özet (Çeviri)
European Union accession process to be done in the changes in vocational and Vocational Qualification Occupational Classification and an international standard to meet to, certification and accreditation work in general, has analyzed this study aims Professional Standards identify the relevant historical period through the eyes reveals the means.European Union accession process and to see our country studies show, a critical and constructive way to determine if any deficiencies and benefits may be put out to bid.Study method as resource exploration and law regulation to examine whether then incomplete and complete sources can not be found to the information from personal interviews with the process itself that is within ISKUR and Vocational Qualifications Agency senior executives and experts, interviews with Achievement.As a result, our country has accelerated the integration efforts in recent years and continuing in a positive way, these days many of the profession as a standard is developed and has begun to be given certificates.Professional standards in the work of reconstruction does not seem to be any talk of negativity.All of these studies to the EU accession process from every angle in every sector are beneficial to the study,MYK was founded today in a short time and had very successful work carried out has received considerable distance. Trigger feature is in studies of other mechanisms that will trigger significant changes in the business world and will be experienced throughout the country.