UNESCO ve insanlığın sözlü ve somut olmayan mirası başyapıtları ve kültür politiklarına etkisi
UNESCO and masterpieces of the oral and intangible heritage of humanity and impact on cultural policies
  1. Tez No: 274319
  2. Yazar: SUNAY ÇALIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEBİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Kültürel Mirası Başyapıtları İlanı, Somut olmayan kültürel miras, Kültür politikaları, Koruma, UNESCO, Proclamation of Masterpieces of the Oral and Intangible Cultural Heritage of Humanity, Intangible cultural heritage, Cultural policies, Safeguard, UNESCO
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
Folklorun on sekizinci yüzyıl yaklaşımlarından bugüne politika için kültür yaklaşımından kültür için politika yaklaşımına geçişinde UNESCO'nun kültür alanındaki çalışmalarından İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Mirası Başyapıtları İlanının etkisinin farkına varılmıştır. İSSOMBİ tarihçesi kapsamında kültür için politikalar üretme çabalarının başyapıt ilanı programı ile sonuçlanması folklorun ekonomi, endüstriyel sektörler, medya, turizm gibi disiplinler açısından ele alınması gerekliliğini doğurmuştur. Bunun yanında küreselleşmenin beraberinde folklorun yok oluyor bilincini uyandırması da kültürün korunmasına yönelik politikaların geliştirilmesi fikrini geliştirmiştir. UNEESCO'nun bu durumu İkinci Savaşı'ndan sonra fark ederek kültür çalışmalarının yönünü korumaya yönelik programlara çevirmesini sağlamıştır.Bu çalışmada İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Mirası Başyapıtları İlanı'nın kültür politikaları ile ilişkisi Somut Olmayan Kültürel Miras çerçevesinde 2001, 2003, 2005 İSSOMBİ Listeleri irdelenerek ortaya Konya çalışılmıştır. İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Mirası Başyapıtları İlanı'nın kültür politikalarına bir etkinsin olup olmadığı tartışılmıştır. Bu çalışma somut olmayan kültürel miras yoluyla ulusal ve uluslar arası alanda kültür politikaları üretilebileceği tezini savunarak folklora farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
Since the eighteenth century approach of folklore through the transition of folklore from the culture for policy approach to the policy for culture approach, the influence of the Proclamation of Masterpieces of the Oral and Intangible Cultural Heritage of Humanity have been recognized from the culture oriented studies of the UNESCO. Because, the efforts intended for establishing policies for culture within the scope of the Proclamation of the Masterpieces of Oral and Intangible Cultural Heritage of Humanity history have been resulted with the proclamation of masterpiece program has made it necessary to take folklore into consideration in accordance with the economy, industrial sector and disciplines such as media and tourism. On the other hand, awakening the idea of awareness of destruction of folklore with the globalization has developed the policies intended for protecting the culture. It has provided that the UNESCO has recognized that situation after the World War II and directed its cultural studies towards protective programs.The relation of Masterpieces of the Oral and Intangible Cultural Heritage of Humanity with the cultural policies have been tried to be put forward by emphasizing the Proclamation of Masterpieces of the Oral and Intangible Cultural Heritage of Humanity Lists 0f 2001, 2003 and 2005 in the frame of the Intangible Cultural Heritage. It has been discussed whether the Proclamation of the Masterpieces of Oral and Intangible Heritage of Humanity have any impact on the cultural policies or not. This study has aimed to create a new perspective for folklore by defending the thesis that it would be possible to create national and international cultural policies by means of the intangible cultural heritage.The