Arap dilinde mastarlar ve Kur'ân-ı Kerîm'deki kullanılışları
The infinitive in the Arabic language and their usage in the Holy Qur'an
  1. Tez No: 274403
  2. Yazar: ŞUAYİP GÜLLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerîm, mastar, fiilimsi, vezin, bab., Infinitive, Gerundial, Form, the Bab, Holy Qur?an
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Çalışmamızın amacı, Arap dilindeki mastarları, vezinlerini ve kullanılışlarını tesbit etmek ?ve bunların Kur'ân-ı Kerîm'deki örneklerini belirleyerek bir karşılaştırmasını yapmaktır.?Çalışmanın giriş bölümünde sarf, nahiv ve kelime terimlerinin tanımları yapıldı. İsim ?çeşitleri ve fiilimsiler ele alındı. ?Birinci bölümde mastarlar semâ?î ve kıyâsî olmak üzere iki kısma ayrıldı. Semâ?î ?mastarlar tablolarla ayrıntılı bir şekilde açıklandı. Kıyâsî mastarlar kısmında bütün kıyâsî ?mastarlar, vezinleri, i?lâl kuralları ve kullanılışları örneklerle incelendi.?İkinci bölümde ise birinci bölümde tespit edilen mastar vezinlerinin ve kullanılışlarının ?Kur'ân-ı Kerîm'deki örnekleri üzerinde duruldu. ?Sonuç bölümünde bu çalışma neticesinde ortaya çıkan sonuçlar belirlendi.?
Özet (Çeviri)
Our aim in this study is to determine infinitives, forms and their styles which is used in ?Arabic language and then to make a comparison by finding examples of these in the ?Qur?an. ?In the Introduction chapter, it is done the definitions of some terms like ?Morphology?, ???Syntax? and ?Word" and then it is dealt with the noun varieties and gerundial.?In the first chapter, infinitives are divided into two parts as regular and irregular. Then ?irregular infinitives are particularly explained in charts. Regular infinitives are also ?comprehensively examined with its forms and i?lal rules.?In the second chapter, it is given point to examples of infinitive forms and their style ?which is used in the Qur?an.?In the final chapter, it is emphasized the results which we reached in this study.?