Farklı potansiyellerde sınırlandırılmış çok elektronlu kuantum nokta yapıların elektronik özellikleri
Electronical properties of quantum dots containig many electrons confined by variety of potential
  1. Tez No: 275186
  2. Yazar: SUDE KART
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERNA GÜLVEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuantum nokta yapılar, Thomas Fermi yöntemi, Quantum Dot Structures, Thomas Fermi Method
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalısmada öncelikle kuantum nokta yapıların atomlarla olan benzerligitartısılmıs, sonra çok elektronlu sistemlerin fiziksel özelliklerini arastırmak amacı ilekullanılan istatistiksel yöntemler olan, Hartree-Fock yaklasımı (H-F) , yogunlukfoksiyonel teoremi ve Thomas Fermi (T-F) atom modeli tanıtılmıstır. Daha sonraThomas Fermi denklemi iki boyutlu kuantum nokta yapılar için, harmonik (r2), r4(r4), harmonik olmayan (r2+ r4) ve deforme edilmis (V0-r2+ r4) farklıpotansiyellerde sınırlandırılmıs etkilesmeyen elektronlar için, T=0 K sıcaklıgındaçözülmüstür. Aynı sekilde iki boyutlu kuantum nokta yapıda (r)=brt potansiyelindesınırlandırılmıs etkilesmeyen sistemin fiziksel özellikleri sonlu sıcaklıkta ifadeedilmistir. Farklı potansiyeller için düsük sıcaklıkta analitik ifadeler türetilmistir.
Özet (Çeviri)
n this study, the similarity of quantum dot structures to the atoms . Then, statisticalmethods named hartree-Fock approach (H-F), density functional theory and ThomasFermi (T-F) approximation which are used the analyze many particle systemsintroduced presented first. Afterwards, Thomas Fermi equation is solved for T=0 Ktemperature at different potentials (i.e. harmonic (r2), r4 (r4), un-harmonic (r2+r4), r4 potential (r4) ve deformed (V0-r2+ r4)) in two-dimension non-interactionsystem. The physical property of non-interaction system confined in the (r)=brtpotential in the two-dimension quantum dot structure is introduced at finitetemperature. Analytic definitions are derived for various potentials at lowtemperatures.