Fen bilgisi öğretmen adaylarının beyin temelli öğrenme ile ilgili bilgi düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the prospective science teachers? information levels about the brain-based learning
  1. Tez No: 276665
  2. Yazar: GONCA HARMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTEKİN ÇÖKELEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen eğitimi, öğretmen adayının bilgisi, öğrenme, beyin temelli öğrenme, Science education, prospective teacher?s information, learning, brain-based learning
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Araştıran, keşfeden, deney ve gözlem yapan, problem çözen, çok yönlü düşünen, yorum yapan, tartışan ve bilime karşı olumlu tutumlar geliştiren bireylerin yetiştirilmesi için önemli olan anlamlı öğrenmelerin en iyi hangi koşullar altında gerçekleştiğini açıklayan beyin temelli öğrenmede öğretmenler önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle beyin temelli öğrenmeyi sınıflarında uygulayacak olan fen bilgisi öğretmen adaylarının beyin temelli öğrenme ile ilgili bilgi düzeylerinin incelenmesinin gerekli olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, fen bilgisi öğretmen adaylarının beyin temelli öğrenme ile ilgili bilgi düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Örneklem, 2009-2010 bahar yarıyılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı'nda dördüncü sınıfta öğrenim gören 72 öğretmen adayından oluşturulmuştur. Çalışmada nitel araştırmalarda kullanılan içerik analizi yönteminden yararlanılmıştır. Öğretmen adaylarına uzman görüşü alınarak hazırlanan 6 soru uygulanmış ve elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre öğretmen adayları beyin temelli öğrenmeyi bir öğrenme şekli olarak tanımlamış, beyin temelli öğrenmeyi beynin fizyolojisi ile ilişkilendirmiş, öğrenme sonucunda beyinde bazı değişimler meydana geldiğini ve beyin temelli öğrenmenin öğrenci merkezli bir yaklaşım olduğunu ifade etmişlerdir. Bununla birlikte beyin temelli öğrenmenin uygulamaya yönelik zorluklarını dezavantaj olarak belirtmişlerdir. Ayrıca öğretmen adaylarının yarısından fazlası ifade ettikleri bilgilere kaynak olarak kitapları ve dersleri göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
Teachers have an important part in the brain-based learning which describes the most appropriate conditions enabling the meaningfull learning that is crucial to the training of the individuals who explore, discover, do experiment, solve problem, reason, comment, discuss and develop positive attitudes towards science. For this reason, it is maintaned that the analysis of the prospective sciences teachers, who will perform the brain-based learning in their classroom, information levels about the brain-based learning is necessary. This study aimed to analyse the prospective science teachers? information levels about brain-based learning. A questionnaire of 6 questions prepared in accordance with the expert opinion was applied to 72 fourth year prospective teachers attending the Deparment of Science Education in Ondokuz Mayıs University Education Faculty in 2009-2010 spring semester. The analysis of the data was performed via the content analysis method. Results showed that prospective teachers defined the brain based learning as a method of learning, associated it with the physiology of the brain, expressed that some changes occur in the brain as a result of learning and stated that the brain-based learning is a student-centered learning. However, they maintained that the difficulties in its application might be regarded as its drawback. More than half of the them stated that they regarded the course books and lessons as the source of their informations.