Yeni kamu yönetiminde liderliğin önemi ve Niğde ilinde bir uygulama
Importance of leadership in new public administration and an apply in Niğde
- Tez No: 277048
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÖRMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Leader, Motivation, Public Administration, New Public Administration
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kitlelere yön vererek onları arkalarından sürükleyen liderler, örgütün oluşmasında, üyeleri arasında güçlü bir motivasyonun kurulmasında ve örgüt amaçlarının gerçekleştirilmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Çoğu kez özel sektöre ait bir kavram olarak algılanan liderlik, kuşkusuz kamu yönetimleri içinde ihtiyaç duyulan unsurdur. Ancak Türk kamu yönetiminde liderlik yeteri kadar önemsenmemekte bu konuda ülke içindeki özel sektörün bile gerisinde kalmaktadır. Bu çalışmanın amacı, kamu yönetiminde liderlik yapısının ortaya koymaktır. Bu çerçeve de örgütün doğal yönlendiricisi olan liderlerin, örgütü ve üyelerini nasıl etkilediği ele alınmıştır. Bu amaç doğrultusunda Yeni Kamu Yönetimi anlayışı ele alınarak, liderlik kavramının pekişmesi için saha araştırması yapılmıştır. Araştırma sonucunda liderlik davranışları ve sürecinin eğitim ve yöneticilik yapılan yıl sayısı gibi değişkenlerle ilişkili olduğu ortaya konmuştur.Anahtar Sözcükler1-Lider2-Motivasyon3-Kamu Yönetimi4-Yeni Kamu Yönetimi
Özet (Çeviri)
The leaders, who drift communities behind of themselves, have an important place in becoming organization, building a strong motivation between members and realizing organization?s goals. This term is a needed fact in public administrations even though this term generally used and perceived in special sector. However leadership is not being cared about in Turk society, in that situation leadership is being stayed behind of special sector.This paper aims to propound leadership structure in public administration. We approached to this subject how the leaders -natural router of organization, do affect organization and its members. On this way we have done a fieldwork for consolidating of leadership term with approaching of New Public Administration. At the end of the study we found that leadership behaviors and process are in a relation with some variables as training and count of years in management.