Kabahatler Kanunu çerçevesinde idari para cezaları
Administrative fines in accordance with law of Public Wrongs
  1. Tez No: 277198
  2. Yazar: MAHMUT FATİH ÇELİKBİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SEZGİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kabahatler Hukuku?İdari Para Cezaları?Hukuk, Law of Public Wrongs?Administrative?Law
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Tez çalışmamızda 5326 sayılı Kabahatler Kanunu çerçevesinde idari para cezalarının bütün yönleriyle üzerinde durulmuş ancak bu çalışmalarımız Kabahatler Kanunuyla sınırlı tutulmuştur.Çalışmamız kabahatler hukuku genel esaslar ve idari para cezalarının Kabahatler Kanunu çerçevesinde değerlendirmesi olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.İdari yaptırımlar içerisinde yer olan idari para cezalarının idari yaptırımlar içerisinde en etkili olduğu söylenebilir. İdari para cezaları idare tarafından bir yargı kararına gerek duyulmaksızın verilebilir. Bunun yanında idari para cezalarına karşı başvurulacak kanun yoluna ilişkin diğer kanunlarda aksine hüküm bulunmayan hallerde adli yargı görevlidir. 5326 sayılı Kabahatler Kanunu genel kanun niteliğindedir. Biraz önce bahsedilen kanun yoluna ilişkin istisna dışında kanunun genel hükümleri idari para cezası veya mülkiyetin kamuya geçirilmesi yaptırımını gerektiren bütün fiiller hakkında uygulanır. Kabahatler dolayısıyla idari para cezası vermeye öncelikle kanunda açıkça gösterilen idari kurul, makam veya kamu görevlileri yetkilidir. Kabahatler Kanununda belirlenen şartlarının oluşması durumunda Cumhuriyet savcısının ve mahkemenin de karar vermeye yetkisi bulunmaktadır. Kabahatlere ilişkin genel hükümler 5326 sayılı Kabahatler Kanununun birinci bölümünde belirlenmiştir. Kanunun 2. Bölümünde ise bazı kabahatlere ve bunların işlenmesi sonucu uygulanacak idari para cezalarının miktarı ile uygulanacak diğer yaptırımlar belirlenmiştir. Ayrıca her kabahate ilişkin idari para cezasına karar verecek mercii belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this theses work, administrative fines emphasized with all aspects in accordance with Law (Statute) of Public Wrongs (Law No: 5326). Nevermore, this work is limited with the Law of Public Wrongs.This work includes two parts, which are general principals of Public Wrongs Law, evaluation of administrative fines in accordance with Law of Public Wrongs.Administrative fines takes place in administrative sanctions and these fines are most effective administrative sanctions of all. Without any decision of administrative jurisdiction, administration may give administrative fines. Besides, if there is no provision contrary to process of law for administrative fines in other laws, ordinary courts are entitled. Law of Public Wrongs with Law No 5326 is general law in character. General provisions of law are applicable for all acts that entail administrative fines and expropriation, excluding the preceding exception that we mentioned about process of law. Because of public wrongs, before all else, administrative organization, authority or public servants are entitled for giving administrative fines. In case of existence of declared circumstances, public prosecutor and court is entitled to decide, as well. In first book of Public Wrongs Law, general provisions regarding public wrongs is stated. In second book, some public wrongs and amount of administrative fines and other sanctions regarding these public wrongs is stated. Furthermore, administrative authority is stated for administrative fines regarding all public wrongs.