Türkiye Büyük Millet Meclisinde düzenlenen eğitim faaliyetlerinin değerlendirilmesi
The evalution of in-service training activities held at the Grand National Assembly of Turkey
- Tez No: 278076
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmetiçi Eğitim, In-Service Training
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu tezde, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlenen hizmetiçi eğitim faaliyetleri incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Tezin amacı, TBMM'de görevli idari personelin bilgi, beceri ve yeterliklerini artırmak, görevlerini daha etkili ve verimli şekilde yapmalarını sağlamak ve onların daha sonraki görevlerine daha iyi hazırlanmalarına yardımcı olmak amacıyla düzenlenen hizmet içi eğitim faaliyetlerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmadan elde edilecek bulguların bu hizmet içi eğitim faaliyetlerinin daha amaca uygun ve etkili şekilde gerçekleştirilmesi noktasında uygulamacılara ve karar alıcılara önemli bilgiler sağlayacağı umulmaktadır.Tezde, daha sonra, hizmet içi eğitim faaliyetlerinin planlanması, düzenlenmesi ve değerlendirilmesine ilişkin kapsamlı bir literatür taraması yapmak amaçlanarak bunun sonucunda, yerli ve yabancı literatürdeki kuramsal bilgilerin bir sentezinin sunulması planlanmıştır. Ayrıca, araştırma sonuçlarına dayalı olarak ortaya konan bulguların ışığında ideal bir hizmet içi eğitim faaliyetinin nasıl olması gerektiği konusunda bir çıkarımda bulunulması hedeflenmiştir.Araştırmanın bir başka amacı, TBMM tarafından düzenlenen hizmet içi eğitim etkinliklerine ilişkin olarak bu etkinliklerden yararlanan 169 personelin görüşlerine yönelik tarama metodu ile betimsel bir durum saptaması yapmaktır. Tezde son olarak, TBMM bünyesinde görev yapan idari personelin katıldığı hizmet içi eğitim faaliyetlerine ilişkin amaç ve kapsam, eğitim ortamı ve ulaşım, öğretim süreci, öğretim elemanları ve genel değerlendirme boyutlarında görüşleri incelenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda ulaşılan verilere göre sonuçlar saptanmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, in-service training activities held at the Grand National Assembly of Turkey were reviewed and evaluated. The objective of the thesis is to evaluate in-service training with the purpose of enhancing knowledge, skills and competencies of the administrative staff of the Grand National Assembly of Turkey, enabling them to prepare their tasks more effectively and efficiently and be prepared better for their subsequent tasks. Findings will be used for more relevant and effective implementation of in-service training activities and it is expected to provide valuable insight for institutions and decision makers.In this document; the author serves a comprehensive literature review concerning the planning, organization and evaluation of in-service training. Thus the goal is to present a synthesis of the theoretical knowledge in both domestic and foreign literature. Furthermore, in the light of these findings one can decide what the service training activities should be about.Another purpose of the study is to make a descriptive case study by screening the 169 of the Assembly? staff view related to in-service training activities organized by Grand National Assembly of Turkey. Finally, the views of the administrative staff of the Assembly participated in in-service training are evaluated by the scope, training environment and transportation, the teaching process, instructors aspects, as well as an overall evaluation. According to the data reached through this study, the results were determined and the proposals are presented.