Arapça öğretiminde drama yöntemi ve Arapça dersini yürüten öğretmenlerin bu yöntemi kullanma düzeyleri
Drama in teaching Arabic and its level of use by teachers of arabic
- Tez No: 278091
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRULLAH İŞLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil öğretimi, Arapça öğretimi, drama, Anadolu İmam Hatip Liseleri, Foreign language teaching, teaching Arabic, drama, Anatolian Imam Hatip High Schools
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırma, Anadolu İmam Hatip Liselerinde Arapça dersini yürüten öğretmenlerin bir yabancı dil öğretim yöntemi olarak dramayı kullanma düzeylerinin incelenmesini kapsamaktadır. İç Anadolu Bölgesi il ve ilçe merkezlerinde belirlenen Anadolu İmam Hatip Liselerinde Arapça dersine giren öğretmenlere anket uygulanmış, anket verileri sonucunda dramayı kullanma düzeyleri incelenmiştir.Araştırma, betimsel bir model temel alınarak yapılmış ve bu süreçte anket formları kullanılmıştır. Anket formları örneklemde belirtilen okullarda 116 adet öğretmene uygulanmış, bunlardan 112'si geçerli sayılmıştır. Geçersiz sayılan dört adet anket, ilgili kişilerce eksik doldurulduğundan gerekli veriyi sağlayamamıştır.Araştırmanın sonucunda, öğretmenlerin ders içerisinde drama etkinliklerinin kullanma düzeyleri ile ilgili istatistiksel bilgiler sunulmuştur. Buna göre öğretmenlerin, Arapça derslerinde bazı klasik teknikleri drama tekniklerinden daha yararlı buldukları ve daha sık kullandıkları sonucuna varılmıştır.Öğretmenlerin drama tekniklerinin kullanma düzeylerinin ve bu tekniklerin Arapça öğretiminde yararlı olup olmadığı ile ilgili görüşlerinin, mesleki kıdemlerine ve cinsiyetlerine göre değiştiği (p< .05); mezun oldukları fakültenin, drama etkinliklerini kullanma durumlarını ve yararlılıkla ilgili görüşlerini etkilemediği (p> .05) görülmüştür.Araştırma sonucunda, elde edilen bulgular ışığında, Arapça öğretiminde drama yönteminin tanıtılması ve kullanımının yaygınlaştırılmasının yanı sıra, Arapça öğretimi alanında araştırmaya açık bir saha olarak görülen dramayla ilgili yeni çalışmaların yapılmasına yönelik bazı öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study includes the inquiry into the levels of drama use as a language teaching technique by teacher of Arabic at Anatolian Imam Hatip High Schools. The questionnaire was administered to teachers of Arabic who work at Anatoian Imam Hatip High Schools in the cities and provinces of Central Anatolia and their levels of drama use was looked into on the basis of the data gathered.The study has a descriptive design and a questionnaire was the data collection instrument. The questionnaire was administered to 116 teachers in the aforementioned schools. 112 of these questionnaires were regarded as valid since the others had missing answers and did not provide the data required.As a result of the study, the statistical analysis of teachers? levels of using drama activities in their courses was provided. According to the results, it is possible to conclude that some teachers find some classical techniques more useful than drama techniques and that they use them more often.It was also found that teachers? level of drama use and their opinions on whether these techniques are useful in teaching Arabic or not vary depending on their experience in the profession and gender (p.05)In the light of the findings, it was suggested that drama be introduced and be more common in teaching Arabic. Additionally, new studies on drama in teaching Arabic should be conducted due to its being a wide-open space waiting to be explored in the field.