L'album de littérature de jeunesse dans l'apprentissage d'une langue étrangère notamment du Français à l'école primaire
İlkokulda yabancı dil, özellikle Fransızca öğretiminde, çocuk edebiyatındaki resimli kısa öykü kitapları
  1. Tez No: 278092
  2. Yazar: FİLİZ TOKALAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN HADDAD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Fransız Dili ve Edebiyatı, Education and Training, French Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Resimli kısa öykü kitapları, Fransızca Öğretimi, çocuk edebiyatı, motivasyon, dört temel dil becerisi, iletişimsel yöntem, Short story books wit pictures, French teaching, children literature, motivation, four language skills, the communicative approach
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransızca Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Araştırmada, yabancı dil öğretiminde ders materyali olarak önemli bir yer teşkil eden resimli kısa öykü kitapları, genelden özele giden bir yaklaşım sürdürülmüştür. Bu süreçte, öncelikle resimli kısa öykü kitaplarının çocuk edebiyatı ile olan ilişkisi, ardından yabancı dil öğretimindeki yeri ve de son olarak dünya'da ve Türkiye'de İkinci yabancı dil olarak öğretilen Fransızca'nın öğretimindeki yeri incelenmiştir.Araştırma sonucunda,1)İlköğretimde çocukların resimli kısa öykü kitapları aracılığı ile, öğrenilen yabancı dildeki çocuk edebiyatına, daha da önemlisi edebiyata bir giriş sağladığı,2)Resimli kısa öykü kitaplarının nasıl kullanılması gerektiği (resim-metin ilişkisi)3)Öğretmenin rolünün resimli kısa öykü kitaplarının derste verimli olması açısından önemi (Öğretmenin doğru kitabı seçmesi, onu öğrencilerinin seviyesine uygun olarak anlatması ve hikayeyi anlatırken dikkat etmesi gereken noktalar)4)Resimli kısa öykü kitapları ile bir yabancı dili öğretirken günümüzde gerçek bir yaşantı yaratmak amacı ile kullandığımız iletişimsel yöntemde esas alınan dört temel dil becerisinin geliştirilebileceği,5)Kısa öykü kitaplarının kullanıldığı ders ortamında, öğrencilerin derse olan motivasyonlarının ve de başarılarının ne kadar yüksek olduğu verilen somut örnekler doğrultusunda ortaya konulmuştur.Araştırmanın sonucunda, konuyla ilgili, ilkokuldan her seviyeden (1, 2, 3, 4 ve 5. sınıflar) öğrencilerin yapmış oldukları, yabancı dil olarak öğrendikleri Fransızca öğretiminde kısa öykü kitaplarının çocuklardaki dil gelişimini ne kadar arttırdığı düşünülen somut çalışma örneklerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we followed an approach from general to specific, studying the relation between the short stories and the literature, then its importance in foreign language teaching and finally in French teaching.At the end of our researches, we have come to the point that;1.Children start to discover the literature of the target language and they enter into the world of literature with the help of short stories.2.We have learned how to use this material in the class, since it is important to draw a relation between the pictures (or the images) and the story.3.The role of the teacher in using the short story efficiently is important. (The teacher shoud choose the right book, tell the story according to the level of the children and pay attention to the points that he/she should keep in mind)4.With the help of short stories and pictures, we can improve the four language skills (reading, listening, writing, speaking) that we use in communicative approach as a part of real life situations.5.Children have a great motivation while using short stories, which in the end leads to success in learning FrenchIn the end of the thesis, we gave some examples of the studies that had been made in the classroom environment with the children of primary school (1st, 2nd, 3rd, 4th, 5th grades). We believe that these examples show how short stories increase the language learning of the target age group.