أثر استخدام الدراما والمسرح في تنمية مهارتي الاستماع والمحادثة في تدريس اللغة العربية للناطقين بغيرها
Anadili Arapça olmayanlara Arap dilinin öğretilmesinde konuşma becerilerini geliştirmek için drama ve tiyatro kullanmanın etkisi
- Tez No: 868925
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ETHEM POLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Drama, Tiyatro, Arap Dili Öğretimi, Dinleme, Konuşma, Drama_ Theater_ Education_ Arabic_ Listening_ Conversation_ Speakers
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışma, anadili Arapça olmayanlara Arap dilinin öğretilmesinde konuşma becerilerini geliştirmek için drama ve tiyatro kullanmanın etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışma, araştırmanın doğasına uygun olarak yarı deneysel yönteme dayanır. Araştırma beş bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde çalışmanın arka planı ve sorunları ele alınmış, ikinci bölümde ise, araştırmanın değişkenleri teorik olarak sunularak Arap dilinin drama ve tiyatro kullanılarak öğretilmesi kapsamında gerçekleştirilen önceki çalışmalara, alan uzmanlarının görüş, bilimsel katkı ve deneyimlerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, çalışmanın yöntem ve uygulamaları anlatılmış olup, dördüncü bölümde çalışmanın sonuçlarına yer verilmiştir. Beşinci ve son bölümde ise araştırmadan elde edilen sonuçlar daha önce yapılan çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırılarak bulgular ışığında yorumlanarak analiz edilmiştir. Araştırmanın hedeflerine ulaşmak için; konuşma becerisi testi, dinleme becerisi testi ve eğitim materyali araçları hazırlanmıştır. Araştırmanın örneklemi 40 Türk vatandaşı öğrenciden oluşmuştur. Çalışma sonunda, araştırmanın amaçları ve ulaşılan sonuçlar ışığında Arap dili eğitimi alanında önemli olduğu düşünülen şu sonuçlara varılmıştır: Araştırmada öğrencilerin konuşma becerilerinde geleneksel yöntemle drama ve tiyatro yöntemi arasındaki ortalama puanlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu ve farklılıkların sonraki ölçüm lehine olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca öğrencilerin dinleme becerisinde geleneksel yöntemle drama ve tiyatro yöntemi arasındaki ortalama puanlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu ve yine de farklılıkların sonraki ölçüm lehine olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışma, öğrencilerin konuşma becerisinde geleneksel yöntemle drama ve tiyatro yöntemi arasındaki ortalama puanlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. Bununla ilgili farklılıkların sonraki ölçüm lehine olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, anadili Arapça olmayan öğrenciler arasında konuşma becerilerini geliştirmeye odaklanan, drama ve tiyatro yöntemini temel alan eğitim programlarının hazırlanmasının gerekliliği ve Arapça öğretmenlerinin konuşma becerisinin öğretiminde tiyatro ve dramayı kullanmalarının gerekliliği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to identify the impact of using drama and theater on the development of listening and speaking skills in teaching the Arabic language to non-native speakers. The research adopted the semi-experimental approach to suit the nature of the study, and the research was divided into five chapters according to the following: The first chapter included the background of the study and its controversies. The second chapter dealt theoretically with the variables of the study, including the opinions of specialists and their experiences in the field of Arabic language education using drama and theater and presenting their scientific contributions included in the previous studies. The third chapter was about the study method and procedures. The fourth chapter reported the results of the study. The fifth and final chapter analyzed and interpreted the results of the study in light of its findings and compared them with the results of previous studies. In light of the study's objectives and results, the researcher made a number of recommendations and suggestions that she considers important in the educational field of the Arabic language. To achieve the objectives of the study, the researcher prepared the following tools: A test for listening and speaking skills, an observation card to measure speaking skills, and the design of an educational material, which included educational activities and language training. The researcher chose Gazi University as the community for her study and selected the second stage students of the Faculty of Education, Arabic Language Education Department, which consisted of (40) male and female students as the sample for the study. She randomly divided them into two groups, one for control and the other for experimental, with 20 students in each group. The researcher then applied her educational program to the experimental group through the method of drama and theater for two months of the second semester of the academic year 2022-2023. The results of the study showed that there were statistically significant differences in the average scores of students between the traditional method and the drama and theater method in the skills of listening and speaking in favor of the experimental group in the dimensional measurement. Based on the results of the study, the researcher recommended the need to prepare training programs that focus on developing the listening and speaking skills of non-native Arabic language learners, depending on the method of drama and theater. Also, the necessity for Arabic language teachers to use the method of drama and theater because of its effectiveness and the extent of its impact on the foreign students and their attainment of the second foreign language, increasing the language acquisition, breaking boredom and stagnation, and combining fun and language learning when teaching them the skills of listening and speaking.