6. sınıf bilişim teknolojileri dersinde ağ araştırması(webquest) aracı kullanarak oluşturulan eğitim ortamının akademik başarı ve derse karşı olan tutuma etkisi
Investigation of the effect of a learning environement based on webquest on 6th grade students? academic success and attitudes toward information technology course
- Tez No: 278101
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKİF OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ağ araştırması, Bilişim Teknolojileri, Yapılandırmacı Yaklaşım, WebQuest, Information Technology, Constructivist Approaches
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı, ağ araştırması kullanılarak oluşturulan öğrenme ortamının 6.sınıf öğrencilerinin bilişim teknolojileri dersi başarı düzeylerinde ve bilişim teknolojileri dersindeki tutumlarında bir etkiye sahip olup olmadığını belirlemektir. Araştırma Sinop ili Boyabat ilçesinde bulunan Atatürk İlköğretim Okulu 6. sınıflarında öğrenim gören N=40 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma, pilot ve asıl uygulama olmak üzere iki basamakta gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen ile nitel verilerden oluşan karma araştırma modeli kullanılmıştır. 20 kişiden oluşan deney grubuna toplam 2 ders saati boyunca tasarlanan öğretim materyali kullanımı konusunda eğitim verilmiştir, uygulama beş hafta sürmüştür. Nitel veri toplama araçları ise kişisel bilgiler formu ve öğrencilerle yapılan görüşmelerden oluşmaktadır. Araştırmada nicel veriler iki ölçek yardımı ile toplanmıştır. Bunlardan birincisi, öğrencilerinin bilişim teknolojileri dersi başarı düzeylerini belirlemeyi amaçlayan ?Bilişim Teknolojileri Dersi Başarı Testi?dir. İkincisi öğrencilerin bilişim teknolojileri dersine yönelik tutumlarını belirlemeyi amaçlayan ?Bilişim Teknolojileri Tutum Ölçeği?dir.Nicel veriler t-testiyle, nitel veriler ise içerik analizi ile çözümlenmiştir. Deney grubuna uygulanan akademik başarı testlerinden (öntest-sontest) elde edilen bulgularda, ağ araştırması aracının kullanıldığı öğrenme ortamında öğrencilerin akademik başarılarına yönelik anlamlı bir artış olduğu saptanmıştır, t(19)=-2.432, p.05. Öğrencilerin uygulama öncesi başarı testi ortalaması X=66,67 iken, uygulama sonrası başarı testi ortalaması X=68,61 çıkmıştır. Bu değerler incelendiğinde geleneksel öğrenme yönteminin kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarılarını yükselttiği fakat p>.05 düzeyde anlamlı bir artış ifade etmediği bulgulanmıştır. Bilişim teknolojilerine yönelik geliştirilen tutum ölçeğinin t-testi sonuçları incelendiğinde her iki öğrenme ortamının da deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin tutumlarını değiştirmede anlamlı bir fark yaratmadığı sonucuna varılmıştır.Ağ araştırmasının kullanımına yönelik yapılan öğrenci görüşmelerinde materyalin öğretim sürecinde kullanılmasına olumlu bakıldığı belirlenmiştir. Sosyal etkileşimin öğrenenlerin duyuşsal tepkilerini olumlu etkilediği, bilişsel becerilerinin artmasında akran öğrenme yoluyla artış elde edildiği saptanmıştır. Ağ araştırmasının öğrenenlerin yaşam boyu öğrenme becerileri kazanmalarına olanak tanıyan nitelikler taşıdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine whether the learning environment created using the WebQuest has an impact on attitudes and achievement levels of 6th Grade students in information technology courses. The research was conducted on 40 6th Grade students at Ataturk Primary School in Boyabat, the province of Sinop. The research was conducted in two steps which were pilot study and original study. Experimental design with pre test - post test control group and mixed research design made up of qualitative data was used in this research. The experimental group consisted of 20 students trained in the use of designed instructional materials during two teaching periods. The application lasted five weeks. Qualitative data collection tools consisted of the personal information form and the interviews with students. In the study, quantitative data was collected with the help of two scales. First of these scales was“Information Technology Course Achievement Test”aiming to determine the students? level of success at information technology courses. Second one was“Information Technology Attitude Scale”designed students to determine the attitudes towards information technology classes.Quantitative data and qualitative data were analyzed by t-test and analysis of the content, respectively. According to the data obtained from the academic achievement tests (pre test ? post test) applied to the experimental group, a significant increase in students? academic success was found in the WebQuest tool used learning environment, t (19) =- 2432, p .05. While the average student achievement test before the application was 66.67 (X = 66.67), the average achievement test after the application became 68.61 (X = 68.61). As these values were examined, the traditional learning methods raised the academic achievements of students in the control group, but it was obvious that p> .05 level did not correspond to a significant increase. When t-test results of Attitude scale developed for information technology course was investigated, both of the two learning environments did not make a significant difference in changing attitudes of students in the experimental and control groups.During the interviews for the use of WebQuests, the usage of the material in the learning process was seen an important tool to integrate into students? effective learning. Social interactions had a positive impact on learners' emotional responses, cognitive skills were increased by peer learning pathways. It is concluded that, WebQuests have qualifications enabling lifelong learning skills of learners.