Ortaöğretim IX. Sınıf Coğrafya Dersi Öğretim Programı'nın uygulanmasında yaşanan sorunların öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi (Ankara ili örneği)
The evaluation of the problems encountered at the phase of implementing high school grade IX. Geography Course Instructing Program According to the opinions of the teachers (Ankara sample)
  1. Tez No: 278102
  2. Yazar: NURDANE GÜNGÖR KAZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ESER ÜNALDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim, IX. Sınıf Coğrafya Öğretim Programı, High School, Grade IX. Geography Course Instruction Program
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Araştırmada; 2005 yılında uygulamaya konulan IX. Sınıf Coğrafya Öğretim Programı'yla ilgili öğretmenlerin yaşadıkları sorunlar, öğretmen görüşleriyle değerlendirilmiştir. Öğretmenlerin uygulayıcılar olarak programa ilişkin görüşleri araştırmanın temel noktasıdır.Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Ankara ilindeki ortaöğretim okullarında görev yapan coğrafya öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklemi ise; Ankara ilinde ortaöğretim kurumlarında görev yapan 207 coğrafya öğretmeni oluşturmaktadır. Programın uygulamasına ilişkin öğretmen görüşleri araştırılmış, ayrıca programa ilişkin öğretmen görüşlerinin ?okul türü? ve diğer değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede öğretmenlere uygulanmak üzere 51 sorudan oluşan bir anket formu geliştirilmiştir. 60 öğretmen üzerinde pilot uygulaması yapılarak güvenilirliği az olan 3 anket maddesi anketten çıkarılmıştır. 48 sorudan oluşan anket formunun uygulanmasıyla elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın alt problemlerinin analizinden elde edilen cevapların frekans ve yüzde değerleri hesaplanmıştır. Değişkenlere göre farklılıkların tespit edilmesi amacıyla t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi Testi ve anlamlı farklılık olan gruplarda, anlamlı farklılığın hangi gruplar arasında oluştuğunu tespit etmek için Scheffe Çoklu Karşılaştırma Testi yapılmıştır.Araştırma sonucunda; öğretmenlerin programın geneli, genel amaçları, içeriği öğrenme-öğretme süreci ve ölçme-değerlendirme boyutlarına ilişkin görüşleri incelenmiş, sadece ölçme-değerlendirme boyutuna ilişkin görüşlerin ?hizmet süresi? değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür.Öğretmenlerin en fazla sorun olarak; programın uygulamasıyla ilgili verilen öğretmen eğitim faaliyetlerini yetersiz buldukları, programın felsefesi ile yetiştirildikleri sistem arasında büyük ölçüde farklık görüldüğü, Coğrafya Öğretim Programı'nın uygulanmasına başlanılmadan önce gerekli alt yapı hazırlıklarının oluşturulmadığı, kılavuz kitaba ihtiyaç duydukları, okullarda coğrafya sınıfı oranının düşük olduğu, Coğrafya sınıfı olan okulların ise yeterli donanıma sahip olmadığı, CBS kullanma düzeylerinin henüz çok düşük olduğu, Programı'nın dilinin açık, sade ve anlaşılır nitelikte olduğu düşüncesinin zayıf olduğu, Programda bulunan uygulama ile ilgili açıklamaların öğretmenlere rehberlik etme konusunda bazı sıkıntıların yaşandığı, kazanımlar için bir yıllık sürenin az olduğu, Programı'nın kazanımlarla ilgili öngördüğü etkinlik uygulamaları için haftalık 2 ders saatinin yetersiz olduğunu düşündükleri, Coğrafya Öğretim Programı'nın öngördüğü gezi gözlem, arazi çalışmaları gibi uygulamalarda sıkıntılarla karşılaşıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca okullarda CBS için gerekli ve yeterli şartların olmadığı, mevcut ders kitabının uygulamayı kolaylaştırmadığı, ölçme değerlendirme etkinlikleri yaparken ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin hepsini kullanmakta çeşitli sorunlarla karşılaşıldığı gibi? sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the survey; the problems the instructors encountered in the Grade IX. Geography Instruction Program, started to be implemented in year 2005 has been tried to be assessed regarding the opinions of instructors. The basic points of the survey are the opinions of the teachers, as implementers.A descriptive research method (survey) has been used in the research. The geography teachers, who work in the high schools in Ankara province, constitute the sample. 207 high school geography teachers in Ankara province constitude the sample. The opinions of the teachers regarding the implementation of the program has been researched, and also it has been tried to put forward whether the opinions of the teachers? about the program vary according to the ?school types? and other variables. Within this framework, a questionnaire form constituted from 51 questions has been developed to apply to the teachers. 3 of the survey questions, consireded as less reliable have been eliminated after the pilot practice made on 60 teachers. The data obtained with the application of the questionaire form of 48 questions has been analyzed using SPSS (Statistical Package for the Social Sciences). By analyzing the sub-problems of the survey, Independent simple t-test and one way analyze of variance have been done; the values of frequency, percentage and mean have been used.As a result of the survey, teachers? opinions related to the generality of the program, its general objectives, process of learning-teaching its content and dimensions of measuring-evaluating inspected, it was seen that only the opinions related with the dimensions vary meaningfully according to the ?period of service attendees? variable.The teachers mostly deemed the following matters as a problem; insufficient education activities given to the teachers for implementing the program, a great difference has been seen with the philosophy of the program, they were taught and the system, the necessary infrastructure hasn?t been developed before the Geography Course Instructing Program has been applied, being in need of guide books, the proportion of the Geography classes are low in schools, the schools which have Geography classes don?t have sufficient environment, yet the low level of their CBS usage, the program language isn't taught to be sufficiently clear and simple, the instructions about the implementation of the program in guiding cause the teachers experiencing difficulties, one-year period is not enough for the achievements, the thought of being the insufficiency of the weekly two-hours courses which has been predicted for the achievements of the program, the determination of problems which encountered about the expedition and observation and field study. However, such results are obtained as not having necessary and sufficient conditions in schools for CBS, the available course books can?t ease the implementation, several problems are faced with using all the methods during the measuring-evaluating activities.