Yeni öğretim programına göre hazırlanan ortaöğretim 9. sınıf fizik ders kitabının öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi: Kocaeli ili örneği
The evaluation of 9th class's course book of physics which was prepared according to new teaching programme with considering the views of teachers: Example of Kocaeli
  1. Tez No: 278174
  2. Yazar: İLHAMİ DÜLGEROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim programı, fizik eğitimi, ders kitabı, Teaching programme, physics education, course book
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Eğitim materyalleri içerisinde ders kitapları önemli bir yere sahiptir. Ders kitapları çağın gereklerine göre hazırlanmalıdır. Bu araştırmanın temel amacı: 2007 yılında yenilenen fizik öğretimi programına uygun olarak hazırlanan dokuzuncu sınıf fizik ders kitabını görsel tasarım, içerik, dil ve anlatım, ölçme ve değerlendirme açısından öğretmen görüşlerinin neler olduğunun belirlenmesidir.Bu amaç doğrultusunda hazırlanan 57 soruluk kitap değerlendirme ölçeği farklı okullarda görev yapan 88 öğretmene uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; öğretmenler dokuzuncu sınıf fizik ders kitabına görsel tasarım, içerik, dil ve anlatım, ölçme ve değerlendirme açısından 5 üzerinden ortalama 3,02 puan vermişlerdir. Bu sonuç Milli Eğitim Bakanlığı'nın kriterleri olan 4,5 puandan daha az olduğu için kitabın öğretmenlerin beklentisini karşılayacak nitelikte olmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Course books have an important place in materials of education. Course books should be prepared according to the needs of the age. The basic aim of this survey is to determine the views of teachers about visual design-content-language and expression-assessmentand evaluation of 9th class?s course book of physics prepared according to teaching physics programme renewed in 2007.`Book evaluation scale based on 57 questions? prepared for this aim was applied to 88 teachers working in different schools. According to the results of the survey, teachers have given average 3.2 points out of 5 to 9th class?s course book of physics in accordance with visual design-content-language and expression-assessmentand evaluation. As this result is lower than the criteria ? 4.5 points ? of Ministry of National Education, it has been understood that this book is not well-qualified enough to meet the expectations of teachers.