Bilişim teknolojilerinin büro çalışanları üzerindeki etkisi
The effect of information technologies on office personels
  1. Tez No: 278201
  2. Yazar: ÖZNUR URUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN ÇİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim Sistemleri, Bilişim Teknolojisi, Information Systems, Information Technology
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Büro Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Küreselleşme sürecinde bilgi, en önemli üretim faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüz bürolarında bilginin elde edilmesi, yorumlanması, katagorize edilmesi, depolanması, paylaşılması, analizi ile yeni bilgiler elde edilmesi işlemleri bilişim teknolojileri kullanılarak yapılmaktadır. Dolayısıyla; büro faaliyetleri, klasik bürolarda genellikle elle ve klasik yöntemlerle yapılırken, günümüz çağdaş bürolarında bilişim teknolojilerinden yararlanılarak gerçekleştirilmektedir.Bu çalışmada son yıllarda büyük bir hızla gelişen bilişim teknolojilerinin bürolarda kullanılması sonucu büro çalışanlarına olan etkisinin açığa çıkarılması ve sahip olduğu kullanım düzeyinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.Bu araştırma; bir alan araştırması niteliğindedir. Çünkü; örnek seçilen kamu ve özel sektör kurumlarında çalışan büro çalışanlarına anket uygulanıp, veriler elde edilerek değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda bazı sonuçlara ulaşılmıştır.Elde edilen verilere göre; bürolarda bilişim teknolojilerinden %96,2 ile en büyük oranda kurum içi-dışı haberleşme amaçlı faydalanılmaktadır. Bilişim teknolojilerinin büro faaliyetlerine sağladığı en önemli fayda %47,3 ile hızlılık sağlamasıdır. Bu teknolojilerin neden olduğu olumsuz etkilerin başında ise sistemin karmaşıklığı ile sistem hataları gelmektedir.
Özet (Çeviri)
We see the information as the most important production factor in the globalization process. Operations regarding the acquisition, interpretation, categorization, storage, sharing of the information and gaining new information by analysis are performed with the usage of information technologies. Therefore; while office operations are conducted manually and classically in traditional offices, in the contemporary offices of today they are performed by using information technologies.In this research it is aimed to reveal the effect of information technologies to office persons workers as a result of rapidly growing information technologies being used in offices recently and to determine the usage level rate they have.This research is a literature research as well as a field research. Because; surveys had been held in sample public and private sector organizations, data has been collected and evaluated.As a resall of this research; According to data obtained; information technologies are mostly used for document preparation by a rate of 96,2 %. The most important contribution that information technologies provide to Office operations is, providing velocity by a rate of 47,3 %. The leading negative effect that these technologies cause is, system faults and system complexity.