Meslek yüksekokularında halıcılık eğitiminin halıcılık sektöründeki yeri, önemi ve halı eksperliği alanına katkısının belirlenmesi
The place and significance of the education of carpet business sector in vocational schools and the determination of its contribution to the carpet expertize
- Tez No: 278251
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT BOYDAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: El Sanatları, Eğitim ve Öğretim, Crafts, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Halıcılık Eğitimi, Halıcılık, Halı Eksperliği, Education of Carpets, Carpet Business, Carpet Expertise
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu araştırmada, meslek yüksekokullarında halıcılık eğitiminin, halıcılık sektöründeki yerinin, öneminin ve halı eksperliği alanına katkısının belirlenmesi, amaçlanmıştır.Araştırma genel tarama modeline uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, 2007-2008 yıllarında ülkemizde reel olarak faaliyetlerini sürdüren el halıcılığı işletmelerinin, sektör mensupları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise rastgele (random) seçilmiş olan 24 farklı ilde faaliyet gösteren el halıcılığı işletmeleri mensupları oluşturmaktadır. Veriler anket yoluyla toplanmıştır. Anket uygulamasına, bölgesel dağılımlar dikkate alınarak tesadüfi yöntemle seçilmiş olan 393 kişi katılmıştır ve hepsi değerlendirmeye alınmıştır.Verilerin çözümünde SPSS 11.0 paket programı kullanılmıştır. Elde edilen veriler, frekans dağılımları, t-test ve korelasyon analizleri ile değerlendirilmiştir.Araştırma bulguları şöyle özetlenebilir: Halı eksperliği eğitimi veren programların gerekli olduğu, el halıcılığı eğitimi almış teknikerlerin eksperlik alanında yeterli olmadığı ve halıcılık programları derslerinde eksperlikle ilgili konularda sorunlar olduğu saptanmıştır. Ekspertiz hizmetlerinde standardizasyon çalışmalarının yapılması gerektiği ve eksperlik hizmetlerinin ülke ekonomisi için önemli olduğu bulgularına varılmıştır.Yükseköğretim kurumlarında halı eksperi mezunu veren bölümlerin açılması, eksperlik hizmetlerinin programlanması ve yapılacak yasal düzenlemelerle sektörde halıcılık teknikeri çalıştırma gerekliliği ortaya çıkmıştır. Ayrıca halıcılık programlarının ortak bir isimde birleştirilmesi, programların alt dallara ayrılabileceği, ortak bir müfredat programının oluşturulması gerekliliği önerilmiştir. Halıcılıkta toplam kalite yönetimi, tetkik analiz ve halıcılıkta sanatsal eleştiri gibi isimlendirilecek derslerin programlara yerleştirilebileceği önerileri ileri sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to identify the place and importance of the education of weaving carpets in Vocational Schools of Higher Education in the carpet industry and its contribution to carpet expertise.The study is conducted in concordance with general scanning model. The sector members of hand-made carpent industry being active in real terms in 2007-2008 constitute of the research universe of the study. The sample of the study consists of the randomly chosen members of hand-made carpet industry being active in 24 different cities. A questionnaire is used for gathering data. Randomly chosen 393 subjects, who were decided on by paying attention to regional distributions, took the questionnaire and all of them were evaluated.The data was analysed by using SPSS 11.0 package program. The obtained data was evaluated with frequency distribution, t-test and corelation analyses.The results of the study can be summarized in the following way: Providing training programs that carpet experts as necessary, hand carpets of trained technicians and experts in the field are not enough experts in matters relating to courses in carpet program was found to be problems. Appraisal services had to be made of the standardization work, and experts are important to the economy of the country where services were arriving at their findings.The need for carpet technician has occured with the opening of the departments which graduate carpet experts in higher education institutions, expertice services? being programmed and planned legal regulations. Furthermore, uniting the carpent programs under the same name, dividing the program into different branches and the need for a common curriculum were suggested. It was suggested that the courses to be called as total quality management in carpent industry, technical analysis and artistic criticism in carpent industry can be added to the programs.