An EFL coursebook evaluation study for vocabulary teaching in reading texts a case study: New Bridge To Success
İngilizce ders kitabındaki okuma parçalarının kelime öğretimi açısından incelenmesi: New Bridge To Success örneği
  1. Tez No: 278305
  2. Yazar: MELTEM DİLEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Z. MÜGE TAVİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kitap inceleme, Kelime öğretimi/öğrenimi, Okuma becerisi ve kelime bilgisi, New Bridge to Success (Elementary), Textbook Evaluation, Teaching/learning Vocabulary, Reading skill and vocabulary, New Bridge to Success (Elementary)
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmanın amacı ?New Bridge to Success for Grade 9 Elementary? (NBS) adlı ders kitabında yer alan okuma parçalarını kelime öğretimi açısından incelemektir.Çalışma Mart 2009'da Ankara'daki yedi farklı Anadolu Lisesi'nden 21 öğretmen ile 185 öğrenci üzerinden yapılmıştır. Çalışmada iki tür veri kullanılmıştır. İlk olarak, NBS'yi tek ders kitabı olarak kullanan Ankara'daki 7 Anadolu Lisesi'nin 185 öğrencisine ve aynı okullarda dokuzuncu sınıflarda ders veren 21 öğretmene anket uygulanmıştır. Daha sonra öğrencilerle öğretmenler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar bulunmuş, durum ders kitabı ile karşılaştırılmaya çalışılmıştır. Ankette öğretmen ve öğrencilerin ders kitabını okuma becerisi açısından nasıl değerlendirdikleri, ders kitabındaki okuma parçalarını kelime öğretimi açısından nasıl değerlendirdikleri, okuma parçalarını işlerken ve kelime öğretimi yaparken öğretmenlerin kullandıkları teknikler, öğrencilerin bilinmeyen kelimelerle karşılaştıklarında uyguladıkları teknikler, öğrencilerin kelime öğrenme teknikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Veriler ortalama, yüzde ve frekans hesaplamaları yoluyla analiz edilmiş, okuma parçalarından rastgele seçilen yedi tanesine Flesch-Kincaid okunabilirlik testi uygulanmıştır.Sonuçlar hem öğretmenlerin hem de öğrencileri kitaptaki okuma parçaları ve kelime öğretimi konularında olumsuz düşündüklerini göstermiştir. Okuma parçalarının kelime yükü ve cümle yapısı açısından basitleştirilmesi gerektiği öğretmenler tarafından vurgulanmıştır. Ders kitabının gözden geçirilmesi gerektiği ve bu gözden geçirme sırasında kelime konusunun özellikle dikkate alınması görüşü özellikle vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study was conducted with 21 English teachers and 185 students from 7 different Anatolian High Schools in Ankara during March 2009. Two sets of data were used for this study. First, a questionnaire was distributed to185 students and to the 21 teachers of the 9th grades of 7 Anatolian High Schools in Ankara, who follow the NBS as the only coursebook. Then, the correspondences and discrepancies between the teachers? and students? reports were determined and the coursebook is investigated according to these findings. In the questionnaires how the students and the teachers evaluate the coursebook according to reading skill, how they evaluate the reading texts according to vocabulary teaching aspect, the techniques the teachers use to teach vocabulary while reading, the techniques the students use when they meet an unknown word and the techniques the students use to learn new vocabulary are investigated. The data in the questionnaires was analyzed by calculating the mean scores, percentages and frequencies. Flesch-Kincaid readability test was administered to randomly selected seven reading texts in terms of determining the readability.The results revealed that both the teachers and the students felt negative about the most of the characteristics of the reading texts and vocabulary aspects of the coursebook. Majority of the teachers mentioned that the reading passages needed to be simplified in terms of both vocabulary load and structures. It was also mentioned that the book needs revision and during revision special attention should be paid to the vocabulary teaching/learning aspect.