İlköğretim 6. sınıf prizmalar ve ölçme ünitesinin aktif öğrenme yaklaşımına uygun olarak öğretiminin öğrenci başarısına ve tutumuna etkisi
The effect of teaching prism and measurement unit of the 6th grades' mathematics lesson according to active learning approach onto the achievement and attitude of the students
  1. Tez No: 278382
  2. Yazar: PINAR AKDAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEBAHAT YETİM KARACA, YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKİF OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik, Matematik Öğretimi, Aktif Öğrenme Yaklaşımı, Geleneksel Öğretim Yöntemi, Başarı, Tutum, Mathematics, Mathematics Education, Active Learning Approach, Traditional Teaching Method, Achievement, Attitude
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araştırma; ilköğretim 6. sınıf matematik dersi Prizmalar ve Ölçme ünitesinin aktif öğrenme yaklaşımı ile öğretiminin öğrenci başarısına ve tutumuna etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Çalışma, 2008?2009 eğitim-öğretim yılında, Çankırı İli Kızılırmak İlçesi' nde bulunan iki ilköğretim okulunda öğrenim gören toplam 41 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, ön test ? son test kontrol gruplu deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. İlköğretim okullarındaki 6. sınıflardan biri deney grubu, diğeri ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubunda 21, kontrol grubunda 20 öğrenci bulunmaktadır.Deney grubunda dersler aktif öğrenme yaklaşımı ile kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemi ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Matematik Başarı Testi ve Matematik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Başarı testi araştırmacı tarafından hazırlanmış, tutum ölçeği ise hazır olarak kullanılmıştır. Başarı testi ve tutum ölçeği deney öncesinde ve sonrasında olmak üzere iki kez uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 10.00 istatistik programı ile analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda; aktif öğrenme yaklaşımının öğrencilerin matematik başarısını artırmada geleneksel öğretim yöntemine göre daha etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca aktif öğrenme yaklaşımı, öğrencilerin matematik dersine karşı olan tutumlarını olumlu yönde artırmıştır. Geleneksel öğretim yöntemi ise, öğrencilerin matematik dersine karşı tutumlarında herhangi bir değişiklik meydana getirmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to research the effect of teaching Prism and Measurement unit of the 6th grades? mathematics lesson by the help of active learning approach onto the achievement and attitude of the students.The study took place in 2008-2009 academic (educational) years on 41 students studying at two different primary schools located in Çankırı Kızılırmak. In the study, pretest ? posttest control group experimental research model was used. One of the 6th grades was determined as experimental group; the other one was decided as control group. There were 21 students in experimental group and 20 students in control group.The lessons were carried out with Active learning approach on control group and with traditional teaching method on experimental group. In the study, Mathematics Achievement Test and Mathematics Attitude Scale were used as data collection device. Achievement test was developed by the researcher, attitude scale was available. Achievement test and attitude scale were applied two times before and after tests. The data analyzed by the SPSS 10.00 statistic program.At the end of the study, it is indicated that active learning approach is more effective than the traditional method. Furthermore, active learning approach increased the attitudes of students towards mathematics positively. Traditional teaching method, on the other hand, didn?t change their attitudes towards mathematics.