Basel II çerçevesinde içsel derecelendirme yöntemi ve bir uygulama
Internal rating method under Basel Criteria II and an application
- Tez No: 278387
- Danışmanlar: PROF. DR. BEYHAN MARŞAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Basel Kriterleri, Kredi Riski, İçsel Derecelendirme Yöntemi, Sermaye Yeterliliği, Risk Yönetimi, Kredi Derecelendirme, Basel Criteria, Credit Risk, Standard Method, Internal Rating Method, Capital Adequacy Ratio, Risk Management
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Basel II kriterleri, bankaların finansal yapısının kuvvetlendirilmesi ve risklerin yönetilmesine yönelik olarak izlenilmesi gereken kıstasları içeren bir sistem sunmaktadır. Bankalar olası risklerini tespit edip, buna göre sermaye yükümlülüklerini hesaplamaktadırlar.Bu çalışmada, Basel kriterlerinden sermaye yeterlilik oranının hesaplanmasında, kredi riskinin ölçümünde kullanılan içsel derecelendirme yöntemi üzerinde durulmuş, banka kredileri yoluyla borçlanan şirketlerin, borçlarının anapara ve faizlerini vadesinde geri ödeyebilme yeteneklerinin derecelendirme suretiyle belirlenmesi amaçlanmıştır. Diğer bir deyişle şirketlere kredi vermek suretiyle yatırım yapan bankaların bundan dolayı üstlendikleri risk düzeyi saptanmaya çalışılmıştır.Çalışmada derecelendirme yaparken hibrit yöntem kullanılmıştır.Uygulamada esas alınan firma ile ilgili bilgiler İMKB'nin web sitesinden alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Basel criteria II offer a system which includes criterion that must be followed for strengthening financial structure of bank and managing their risks. Banks determine their possible risks and they calculate their capital adequacy ratio according to this.Internal rating methods which used for measuring credit risk that is necessary for calculating capital adequacy ratio mentioned in Basel criteria is focused on in this study. Apart from this, specifications by rating of ability to pay back on time their principal and interests of loans companies borrowing through bank loans were aimed. In the other words, we try to appoint level of risk undertaken by banks who invest by give a loan to companies.Hybrid method is used in this study for ratingUnderlying information about the company is taken from the İMKB?s web site.