Güzel sanatlar eğitimi veren yükseköğretim kurumlarında temel sanat eğitimi/temel tasarım dersine ilişkin öğretim elemanı ve öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi
The evaluation of views introduced by instructors and students concerning the course of basic art education/ basic design in higher education institutions providing fine arts education
- Tez No: 278389
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TEPECİK, YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM KISAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Temel Sanat Eğitimi, Temel Tasarım, Sanat Eğitimi, Güzel Sanatlar
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Araştırmada Güzel Sanatlar Fakülteleri ve Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim alanında Temel Sanat Eğitimi/Temel Tasarım dersini yürüten öğretim elemanları ve öğrencilerin derse ilişkin görüşleri değerlendirilmiştir.Araştırmanın çalışma grubunu Güzel Sanatlar Fakülteleri ve Eğitim Fakültelerinde bu dersi yürüten 23 öğretim elemanı ve 210 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmaya ait nitel veriler Fakültelerin web sayfaları, dokümanlar ve öğretim elemanlarıyla yapılan görüşmeler sonucunda elde edilmiştir. Araştırmaya ait nicel veriler ise anket yoluyla elde edilmiştir. Nicel verilerin analizinde frekans, yüzde, t-testi ve anlamlık düzeyinden yararlanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir.Araştırma sonuçlarından ve önerilerinden bazıları şöyledir;1)Mevcut literatürden hareketle temel tasarımın ilke ve elemanları konusunda kavram birliğinin olmadığı görülmüştür.2)Öğretim elemanlarının benzer içeriklerle derslerini yürüttükleri anlaşılmıştır.3)Öğrencilerin öğretim elemanlarına oranla ders süresince verilen teorik bilgileri yetersiz buldukları görülmüştür. Dersin teorik ve uygulama sürelerinin eşit tutularak, uygulamaları karşılayan teorik konular vurgulanmalıdır.4)Öğrencilerde özgün ifade gücünün geliştirilmesi amacıyla teknik serbest bırakılarak konuya ilişkin kavramlar kazandırılmalıdır.5)Dersin işlenişinde seçilen uygulamalar farklı sanat alanlarının özellikleri dikkate alınarak düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
The views introduced by the instructors carrying out the Basic Art Education / Basic Design course in the field of Painting in the Faculties of Fine Arts and Department of Fine Arts Education and also students? views concerning the course have been evaluated within the scope of this study.The study group of the research has been composed of 23 instructors who carry out this course in Faculties of Fine Arts and Faculties of Education and 210 students. Qualitative data belonging to the research have been gathered from web sites of the Faculties, from documents and also in consequence of interviews performed with the instructors. As for quantitative data belonging to the research, they have been obtained by questionnaire. In the analysis of quantitative data, it has been made use of frequency, percentage, t-test and meaningfulness level. The meaningfulness level in the research has been accepted as 0.5.Some of research results and propositions are as follows;1)Considering available literature, it has been seen that there is no conceptual unity on the point of principles and elements of basic design.2)It has been recognized that the instructors are carrying out their courses with similar contents.3)It has been considered that the students find theoretical knowledge provided during the course insufficient when compared with the instructors. Theoretical subjects fulfilling the practices should be emphasized by being equated the theoretic and application periods of the course.