Okul öncesi öğretmenlerinin sosyal becerilerini etkileyen faktörler
The factors that affecting social skills of presschool teachers
  1. Tez No: 278637
  2. Yazar: NESLİHAN YELİZ UÇAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZARİFE SEÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik, Eğitim, Okulöncesi Öğretmen, Sosyal Beceri, Teacher Education, Preschool Teacher, Social Skills
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Birey olarak insanın da ruh sağlığı onun diğer insanlarla sağlıklı ilişkiler kurmasına bağlı olduğu için sosyal beceriler bireyin ruh sağlığı açısından önemlidir. Sosyal beceriler, başkalarıyla başarılı etkileşimde bulunulmasına olanak sağlayan davranışlardır.Kişisel arası ilişkilerin iyi olması bazı değişkenlerle ilişkilidir. Değişkenlerden birisi de sosyal becerilerdir. Sosyal beceriler tüm insanlar için önemli olmasına rağmen bazı meslek mensupları için daha da önemli görülmektedir. Bu mesleklerden birisi de öğretmenliktir. Sınıfta öğretmen ile öğrenci arasındaki ilişkiler, öğrenmenin ve eğitimin temelini oluşturur.Nitekim sosyal beceri çoğunlukla davranışçı tekniklere ve performansa dayalı faktördür. Bu araştırma Okul öncesi öğretmenlerin sosyal becerilerini etkileyen faktörler açısından bu faktörlerin sosyal beceri düzeyini etkileyip etkilemediğinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma evrenini, 2009-2010 öğretim yılında Anamur ve Bozyazı ilçelerinde resmi ve özel okul kurumlarında görev yapan okulöncesi öğretmenleri oluşturmaktadır. Bu araştırmada katılımcı kişilerin sosyal becerileri (cinsiyet, yaş, medeni, durum, öğretmenlik mesleğinde çalışma süresi, mezun olduğu okul, anne-baba eğitim durumu, anne baba mesleği) açısından değişip değişmediğinin belirlenmesi çalışılmıştır. Bu araştırma, okulöncesi eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin sosyal becerilerini etkileyen faktörleri belirlemeyi amaçlayan bir araştırmadır.
Özet (Çeviri)
The mental health of people as individuals, it's healthy relationships with other people because it is connected to the individual's social skills are important for mental health. Social skills, interact with others that allows for successful behavior. Personal relations between the variables are associated with some of the well-being. One of the variables are the social skills. Social skills are important for all people, although some are more important for professionals. The teaching profession is one of those. The relationship between teachers and students in the classroom, learning and education is the foundation.Indeed, social skills and behavioral techniques often are based on performance factors. This study of pre-school teachers of social skills in terms of the factors affecting the influence of these factors does not determine the level of social skills was conducted. The research group, 2009-2010 academic year, public and private schools in the district Bozyazı Anamur and institutions serving students in preschool. This study participants people's social skills (gender, age, marital status, profession in the working hours, graduate school, parent education, parental occupation) in terms of possible change does not identify were studied. This research institutions working on preschool education teachers to determine the factors affecting social skills is a research aiming at.