Özel eğitim merkezlerinin amaç, yapı ve süreç açısından veli görüşlerine göre değerlendirilmesi
Special education centers purpose, structure and process in terms of evaluation of parent opinions
- Tez No: 279174
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel eğitim, Özel eğitim merkezi, eğitim yönetimi, Special education, special education centers, educational administration
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma; özel eğitim merkezlerini veli görüşleri çerçevesinde amaç-yapı-süreç açısından değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda hazırlanan ?Özel Eğitim Kurumları Veli Görüşlerine Dayalı Değerlendirme Formu? İstanbul ilinde faaliyet gösteren 4'ü Anadolu, 4'ü Avrupa yakasında bulunan toplam 8 özel eğitim merkezine çocukları devam eden 263 veliye uygulanmıştır.Araştırmadan elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 17.0 paket programında değerlendirilmiştir. Çalışma grubunun tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde Frekans, Yüzde, istatistiklerinden; özel eğitim kurumları hakkında görüşlerinin belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Araştırma grubunun; özel eğitim merkezleri hakkındaki görüşlerinin tanımlayıcı özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için t testi, Tek yönlü ANOVA testi Scheffe testi kullanılmıştır. Özel Eğitim Kurumları Veli Görüşlerine Dayalı Değerlendirme Formu'nda yer alan faktörler arası ilişkileri saptamak için Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda velilerin; özel eğitim merkezlerini amaç-yapı-süreç açısından orta düzeyde değerlendirdikleri; velilerin en olumlu değerlendirmesi; öğrenme süreci, en olumsuz değerlendirmelerinin ise bireyin ihtiyaçları boyutunda olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmada ayrıca; velilerin özel eğitim merkezlerinin amaç-yapı ve süreçleri hakkındaki görüşleri; çocuklarının özel eğitim merkezine devam ettiği sürelere, velilerin yaşına, çalışma durumlarına, gelir durumlarına ve birlikte veya ayrı yaşama durumlarına göre farklılaşmazken, çocuklarının gittiği kuruma ve türüne, eğitmen ve öğrenci sayısına, eğitim düzeylerine ve çocuklarının engel türlerine göre istatistiksel açıdan farklılaştığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate special education centers in terms of goals, structure, and processes by using a four-point likert type scale based on parents? views. Bearing this aim in mind, ?Special Education Centers Parent Evaluation Form? has been delivered to 263 parents whose children study at eight special education centers of which 4 on Anatolian and the other 4 on European side in the city of Istanbul.The data collected in this researchwas analyzed by using the SPSS 17 program. In order to identify characteristics of the study group, decriptive statistics such as frequencie and percentages were used. In order to evaluate parents? opinions on special education centers, means and standard deviations were used. In order to see if there is a difference in the definitive characteristics of parents? puot about special education centers, t- tests, One Way ANOVAs and Scheffe podt-hoc test were used. In addition, to find out the relationships between factors in Special Education Centers Parent Evaluation Form, Pearson Correlation Analysis was used.According to the results of the research, parents? evaluations of special education centers in terms of goals, structure and process indicated that a moderate level of satisfaction; the most positive evaluation of parents in the process of learning and the most negative one was in students? needs. In this research, considering parents? views regarding goals, structure and process of special education centers; while there is no statistically significant difference in theattendace to school in terms of duration, parents? ages, occupations, incomes was found. There was statistically significant differences in terms of parent?s living together or separately, the schools students attend, the number of teachers and students at school, the level of education, and the types of impairments they have.