Ankara'nın değişik sosyoekonomik kesiminde yaşayan ailelerin sahip oldukları tekstil ürünleri
The textile products of the families living at different socio-economic parts of Ankara
  1. Tez No: 279388
  2. Yazar: AYŞE HATUN KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜRREM SİNEM ŞANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil, Tekstil Ürünleri, Tüketici, Tüketici Davranışı, Textile, Textile products, Consumer, Consumer Behaviour
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Aile ve Tüketici Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
Bu çalışma, Ankara'nın değişik sosyoekonomik kesiminde yaşayan ailelerin sahip oldukları tekstil ürünlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmada tekstil ürünleri; ev ve giyim tekstil ürünleriyle sınırlı tutulmuştur.Araştırmanın örneklemini, Ankara İli merkezinde yaşayan ve farklı sosyoekonomik düzeye sahip tüketiciler arasından basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 142 birey oluşturmuştur.Araştırmanın verileri, hazırlanan anket formu ile karşılıklı görüşme tekniği kullanılarak toplanmış, elde edilen veriler SPSS 15.0 paket programında analiz edilmiştir.Araştırmada analizler, ki-kare yöntemi ile değerlendirilmiştir. Ki-kare yönteminde çapraz tablolama yapıldıktan sonra bazı değerlerin 5'ten küçük olduğu görülmüş ve bunlara ağırlıklandırma yapılarak hücrelerin değerleri 5'in üzerine çıkarılmıştır. Bu şekilde yapılan analizin güvenilirliği tam olarak sağlanmıştır.Sonuç olarak, Ekim-Kasım-Aralık 2009 dönemini kapsayan üç aylık süre içerisinde Ankara ilinde yaşayan 142 bireye uygulanan anketlerden derlenen verilerin analiz edilmesi sonucunda elde edilen bulguların bazı faktörleri arasında istatistiki bakımdan anlamlı bir ilişki olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been made for determining the textile products of the families living at different socio-economic parts of Ankara. In this research, the textile products have been limited with home and garment textile products.The sample of the research includes 142 individuals selected by the random sampling method among the consumers with different socio-economic levels living in Ankara.The datas of the research have been collected by using the mutual negotiation technique with a questionnaire. The acquired datas have been analysed in the SPSS 15.0 packet program.The analyses have been evaluated with the chi-square method. It has been seen that in the chi-square method after the cross tabling, some values were smaller than 5 and the cell values have been increased over 5 by making weighting on them. By this way the security of the analysis have been secured.As a result of analysing the datas collected from the questionnaires applied to 142 individuals living in Ankara during the October-November-December 2009 period, it has been determined that there has been a meaningful relationship between some factors of the acquired findings.