Bankalarda faiz ? gelir ve giderlerinin analizi ve örnek uygulama
Banks ? interest income and expence analysis and sample application
- Tez No: 279403
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT AYPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Mevduat, Müşavir, Kredi, Sektör, Ülke, Deposit, Advisor, Credit, Sector, State
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kalkınmakta olan ülkelerde finansal kurumlar yeterli ölçüde gelişmemiş olduğundan, Bankacılık sektörü finansal sistemimizin temel taşlarını oluşturur. Bankacılığın günümüzdeki temel işlevleri ise aracılık etmek, kaynaklara akıcılık sağlamak, kaynak kullanımını iyileştirmek, kısa süreli ufak fonları uzun süreli fonlar haline dönüştürmektir.Son yıllarda kalkınmakta olan ülkelerdeki siyasi istikrarsızlıkların, faiz oranları üzerinde son derece etkili olması, piyasadaki yoğun rekabetin kar marjlarını daraltması, sistem üzerinde disfonksiyonel etkiler oluşturmuştur. Bu etkilerin giderilmesini teminen iyi bir fiyatlama stratejisi etkili bir kaynak maliyeti hesabının yapılmasını zorunlu kılmıştır.Bazı temel kavramların açıklanması suretiyle uygulamaya yönelik bir kaynak maliyetini hesaplama ve kullanım geliri ile karşılaştırma ve bunun sonucuna göre hedefler belirleme amacını güden bu tezin birinci bölümünde; teorik ve pratik bilgilere yer verilmiş, kaynak kullanım yönetiminin temel kavramları, zorunlu yükümlülükler, kaynak maliyeti, kullanım gelirleri ve yönetim giderleri ele alınmış, ikinci bölümünde pilot seçilen bir ilçede kaynak kullanım optimizasyon tekniği ve örnek bir uygulamaya yer verilmiştir. Üçüncü bölümünde ise, kaynak kullanım optimizasyon tekniği kullanılarak bir banka işletmesinin bir ildeki merkez şubesine ilişkin genel örnek uygulamaya yer verilmiş ve merkez şubenin verilerinin incelenmesi sonucunda yapılan değerlendirmeler ile sonuçlandırılan bu tezdeki hedef, bu metod kullanılarak banka işletmelerinin karlı ve verimli çalışabilmesi için stratejiler belirlemektir.
Özet (Çeviri)
In developing countries because financial institutions are not well developed banking sector plays a very important role in the financial system, Banking sectors main roles today are, to be a mediator, provide fluidity for sources, to improve use of sources, bring fund which are small and short-term to big and long-term funds.The unstable situation of the political trend in the last years played a great role in the interest rates, profit margins and rivalry (competition) in the market this situation brought dysfunctional situations in the system. To reduce the effects of the situation, to calculate the cost of the sources and to have a pricing strategy is obligatory.To understand the basic concepts, comparison between calculations of cost resource and used revenue should be done and in first part of this thesis the aim is to come up with results taking these calculations in to consideration; the data information is provided by practical and the theoretical means, basic concepts of the management to use of resources, the law, cost of the recourses, the cost of use of the source and management cost are discussed in the first part. In the second part, a district is taken as a sample and an optimization technics is used with a sample in practice is applied. In the third part the optimization technics fort he use of resource are used for a bank as a sample, in district and in the data taken from a central branch of the bank as a example the values gave the goal of the thesis which is to have new strategies for more profitable and productive banks with the new methods.