Taşınmaz mal zilyetliğinin tecavüzlere karşı idari yoldan korunması
Protection of real estate possession against trespassing administratively
  1. Tez No: 279460
  2. Yazar: BİLAL ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Real Estate Possession, Protection of Possession Administratively, Trespassing, Intervention
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Tezimizin konusu, ?taşınmaz mal zilyetliğinin tecavüzlere karşı idari yoldan korunmasıdır. Bir görüşe göre hak, diğer görüşe göre fiilî durum, bizim de katıldığımız üçüncü görüşe göre de hukukî bir durum olan zilyetliğin idarî yoldan korunması hukukumuzda önemli bir yer teşkil etmektedir. Öyle ki; önceki bölümlerde de bahsedildiği gibi zilyetliğin idarî yoldan korunması, Türk Hukuku bakımından çok eskilere, cumhuriyet öncesine, dayanan usûldür. Bu çerçevede tezimiz, girişin ardından iki ana bölümden ve sonuçtan oluşmaktadır.Tezin giriş bölümünde, konunun öneminin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak bakımından, zilyetliğin idarî yoldan korunmasının ayrıntılı bir tarihçesine ve 3091 Sayılı Kanunun 5917 Sayılı Kanunla karşılaştırılmasına yer verilmiştir. Birinci bölümde konu ile ilgili temel hukukî kavramlara (taşınmaz mal ve zilyetlik) yer verilmiştir. Taşınmaz malın konusu ve çeşitlerine değindikten sonra, zilyetlik kavramı üzerinde ayrıntılı olarak durulmuş, doktrinde ihtilaflı olan hususlarla ilgili bütün temel görüşlere yer verilmekle beraber sonunda kendi görüşümüz de bildirilmiştir. Çalışmanın ikinci kısmı ise ?taşınmaz mal zilyetliğinin müdahale ve tecavüzlere karşı idarî yoldan korunması? başlığını taşımaktadır. Bu bölümde tecavüz ve müdahale kavramları açıklanmış, ardından 3091 Sayılı Kanuna göre başvuru, soruşturma,karar, karara karşı başvuru, infaz, ikinci ve sonraki müdahale ve tecavüzler, cezai hükümler ile uygulamaya dair çeşitli hükümlere yer verilmiştir. Konular hakkında yeri geldikçe, çalışmanın bütünlüğünü bozmayacak şekilde, kısaca yargı içtihatlarına yer verilmiştir. Tezin sonuç bölümünde ise, konunun genel değerlendirilmesi yapılmış, uygulamadaki eksikliklere ve yanlışlıkların düzeltilmesine ilişkin önerilerimize kısaca değinilmiştir. Bunların yanında çalışmanın sonunda ?ek? olarak, uygulamada kullanılan form, evrak ve tutanak örnekleri yer almaktadır.Anahtar Kelimeler1.3091 Sayılı Kanun2.Taşınmaz Mal Zilyetliği3.Zilyetliğin İdarî Yoldan Korunması4.Tecavüz5.Müdahale
Özet (Çeviri)
Topic of our thesis is protection of real estate possession against trespassing administratively. According to one opinion being a right, according to another opinion being an actual situation, according to the third opinion; which we have also participated being a legal status, protection of possession constitutes an important place in our law. As mentioned in previous sections ^protection of possession administratively, is a procedure that have been based on the far past, pre-republic period, according to Turkish Law. In accordance with these points, our thesis consists of two main sections which follows the introduction and a conclusion.In the introduction of the thesis, in order to assist the comprehension of the importance of the topic better , a detailed history of protection of possession administratively and a comparision of the Law No.3091 with the Law No. 5971 have been included. In the first section, basic legal concepts related to topic (real estate and possession) have been mentioned. After having mentioned the subject and the varieties of real estate, the concept of possession have been emphasized in detail, all the fundamental viewpoints related to the controversial points in doctrine have been referred and in the end, our own opinions have also been reported. The second part of the study has been titled as“protection of real estate possession against intervention and trespassing?. In the mentioned section ,the concepts of trespassing and intervention have been explained ,afterwards application investigation judgement, application against judgement, execution ,second and proceeding intervention and trespassing , penal provisions and various verdicts related to practice have been included according to the Law No .3091. If required, by avoiding to impair the integrity of the study, we have mentioned the interpretions of judgement about the subject.In the conclusion part of the thesis the subject has been generally evaluated and our suggestions for the improvement of deficiencies and errors in practice have been shortly emphasized. Furthermore in the end of the study, ?The Appendix ”includes forms, samples of minutes and documents that are used in practice.