Kimya motivasyon ölçeğinin uyarlanması ve yapı geçerliğinin incelenmesi
The adaptation of the chemistry motivation questionnaire and the investigation of the questionnaire?s structure reliability
  1. Tez No: 279540
  2. Yazar: FUNDA GÜVENDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİTNAT KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, İçsel Motivasyon, Dışsal Motivasyon, Kişiselİlgi, Değerlendirme Kaygısı, Öz Yeterlik, Kişisel Sorumluluk, Motivation, Intrinsic Motivation, Extrinsic Motivation, PersonalRelevance, Assessment Anxiety, Self-Determination, Self-Efficacy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Öğretmenliği Eğ. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı; ortaöğretim öğrencilerinin kimya öğrenimine yönelikmotivasyonlarını ölçmek için Glynn, Taasoobshirazi ve Brickman (2007) tarafındangeliştirilen Fen Motivasyon Ölçeğinin Kimya Motivasyon Ölçeği şeklinde Türkçeyeuyarlanarak geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapmak ve Türkçeye uyarlanmış olanKimya Motivasyon Ölçeği'nin yapı geçerliliğinin incelenmesi sonucunda elde edilen altboyutlarının orijinal ölçeğin sahip olduğu alt boyutları ile karşılaştırmaktır.Ölçeği İngilizceden Türkçeye üst düzey yabancı dil bilgisine sahip ve kimyaeğitiminde çalışan 4 uzman ayrı ayrı çevirmiştir. Daha sonra elde edilen ölçekprofesyonel tercümanlık yapan bir uzman tarafından tekrar İngilizceye çevrilmiştir.Çeviri sonucu elde edilen ölçek orijinal ölçekle karşılaştırılmış ve üst düzey birbenzerlik elde edilmiştir.Uzmanlarca Türkçeye çevrilen ölçek Milli Eğitim Bakanlığından gerekli izinleralınarak Ankara ilinden rastgele seçilen okullardaki öğrencilere gönüllülük esasınadayanarak ortalama 30 dakika ders süresince uygulanmıştır. Araştırmaya Ankaraivilindeki 8 ilçeden seçilen 2'şer okuldan 9, 10, 11 ve 12. sınıflardan oluşan 1801 öğrencikatılmıştır.Bu araştırmanın yöntemi nicel analiz yöntemlerinden biri olan survey (tarama)modelidir. Uygulanması sonucunda elde edilen veriler SPSS for Windows 15.0 paketprogramı kullanılarak istatistiksel analizlere tabi tutulmuştur.Yapılan analizler sonucunda ölçeğin 5 faktörden oluştuğu belirlenmiştir. Bu faktörlerİçsel Motivasyon, Kişisel İlgi, Öz Yeterlik, Kişisel Sorumluluk ve Değerlendirme Kaygısıdır.Bu ölçek öğrencilerin; kimya dersine motive olurken hangi tür motivasyonel bileşenleridüşünerek ve nasıl adapte olduğunu öğrenmemizde eğitmenlere yardımcı olacaktır.Eğitmenler de, bu motivasyonel bileşenleri bilerek ders programını ona görehazırlayacak, sınıf atmosferini bu yönde geliştirmeye çalışacaktır; derste öğrencilerinyüksek motivasyona sahip olması sonucunda da daha kaliteli bir eğitim verilmişolacaktır.
Özet (Çeviri)
This research?s aim is to research the validity and reliability of the chemistrymotivation questionnaire adapted to Turkish from science motivation questionnairedeveloped by Glynn et al. (2007) for measuring high school students? motivations tochemistry learning and to compare the inferior dimensions reached after investigatingTurkish adapted chemistry motivation questionnaire?s structure reliability with originalquestionnaire?s inferior dimensions.Four specialists who have advanced English grammar proficiency and arestudying on chemical education translated the questionnaire from English to Turkishapart from each other. And then the reached questionnaire was translated to Englishagain by a specialist working as a professional interpreter. The questionnaire reachedafter the translation compared with the original questionnaire and reached higherrelation.The questionnaire translated to Turkish by the specialists applied to the studentsin schools selected randomly in Ankara city throughout the average thirty minuteslesson hours on the base of willingness after taking required permissions from NationalEducation Ministry. The 1801 students came into existence from Ankara city?s eightdistricts? selected two each schools? ninth, tenth, eleventh, twelfth grades parted in theresearch.This research?s method is survey which is one of the quantitative analysismethods. The data reached after the application was analysed with SPSS package programmes.After the analysis? it is determined that the questionnaire is formed from fivefactors. These factors are intrinsic motivation, personal relevance, self efficacy, selfdetermination, assessment anxiety. This questionnaire would help educators to knowwhat kind of motivational components students are thinking when they are adapting tochemistry lesson and how they are adapting. So educators, knowing these motivationalcomponents, would design the lesson programs accordingly and try to improve theclass? atmosphere in this way; in the consequence of students? higher motivation, itwould be given a higher quality education.