Öğrencilerin öğrenme ve düşünme stillerinin coğrafya dersi akademik başarılarına etkileri (12.sınıf)
Effects of students' learning and thinking styles on geography lesson's academic achievements (12. class)
  1. Tez No: 279575
  2. Yazar: DÖNDÜ SUBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ESER ÜNALDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stili, Düşünme Stili, Coğrafya Başarısı, Learning Style, Thinking Style, Geograpy Achievement
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Öğrenmeyi öğrenme, bilgi çağı ve bilgi toplumu kavramları ile birlikte ortaya çıkan ve üzerinde durulan bir kavramdır. Öğrenmeyi öğrenme etkili öğrenme sürecinde bireylerde geliştirilmesi amaçlanan boyutlardan birisidir. Öğrenmeyi öğrenme öğrencilerin kendi öğrenme ve düşünme özelliklerini tanıyarak öğrenmede kullanılan stratejileri bilmesi ve bunları seçip kullanmasıdır.Bu araştırmanın amacı, 12. sınıf öğrencilerinin öğrenme ve düşünme stillerini belirlemek, coğrafya dersi başarı puanları ve öğrenme stilleri ile düşünme stilleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını incelemektir.Çalışma Sivas il merkezinde bulunan iki ortaöğretim kurumunun 12. sınıfında coğrafya dersini alan 160 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada öğrencilerin öğrenme ve düşünme stillerinin coğrafya başarıları üzerindeki etkileri belirlenmiştir.Araştırmanın belirlenen amacına ulaşabilmesi için öğrenciler üzerinde bazı ölçekler uygulanmıştır. Bunlar; öğrencilerin öğrenme stillerini belirlemek için `Kolb'un Öğrenme Stilleri Envanteri' ,düşünme stillerini belirlemek için `Sünbül (2004) tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmış olan Stenberg' in Düşünme Stilleri Ölçeği ` ve öğrencilerin başarılarını ortaya koymak için 2009- 2010 eğitim öğretim yılının 1. dönem sonu karne puanları kullanılmıştır.Çalışmada kullanılan ölçeklerden elde edilen veriler ve katılımcılara ait bilgiler SPSS veri giriş sayfalarına işlenmiştir. Verileri analiz etmek için, SPSS(statictical package for the sociel sciences) 13. 0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde ki-kare, çapraz tablo, bağımsız t-testi, yüzde ve frekans teknikleri kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi olarak 0,05 alınmıştır. Öncelikle ölçeklere ait geçerlik ve güvenirlik analizi yapılmış;Düşünme stili ölçeği anlamlılık değeri = .87 Soru sayısı = 94 için,Öğrenme stili ölçeği anlamlılık değeri = .60 Soru sayısı = 48 için bulunmuştur.Buna göre hem düşünme stili ölçeği ile hem de öğrenme stili ölçeği ile ölçülmek istenilen olguların, başarıyla ölçüldüğü sonucuna varılmıştır.Araştırma sonunda değiştiren, ayrıştıran, birleştiren öğrenme stillerine sahip öğrenme stilleri ile coğrafya başarıları arasında anlamlı bir ilişki gözlenmekte iken, özümseyen öğrenme stiline ilişkin olarak ise, öğrencilerin coğrafya başarıları açısından anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Öğrencilerin cinsiyetleri ile baskın öğrenme stilleri arasında anlamlı farklılık vardır. Coğrafya dersinden başarılı olan ve olmayan öğrencilerin düşünme stilleri arasında anlamlı farklılık ortaya çıkmamıştır. Bireylerin cinsiyetlerine göre düşünme stilleri arasında önemli sayılabilecek bir farka, anlamlı bir ilişkiye rastlanılmamıştır.
Özet (Çeviri)
Learning to learn is a concept that takes attention with the information age and knowledge society. Learning to learn is one of the dimesions which are intended to develop individuals in the affective learining process. Learning to learn can be described as students? knowing the learning strategies and choosing and using them by realising their own learning and thinking styles.Aim of the researh is to determine 12th class students? learning and thinking styles, and to examine whether there is a differences between students? geography success and learning and thinking styles.This reseach has been carried on 160 students who learn geography and attend 12th class of two high schools. In this research, the effects of students? learning and thinking styles on geography success has been determined.Some scales have been carried on students to reach the aims of the research. Kolb?s Learning Styles Inventory was used to learn students learning styles; Stenberg?s Thinking Styles Inventory, whose invalidity and reliability study was done by Sünbül (2004), was used to determine the students? thinking styles, and their 2009- 2010 education year first semester marks were used to display student? success.Data obtained through these scales and the information of the participants are processed to SPSS data enterance pages. SPSS(statictical package for the sociel sciences) 13. 0 was applied to analyze the data. Chi-square, crosstabs, independent t- test, percent and frequency were used ın analysis of data. 0, 05 is taken as level of significance degree. Validity and reliability studies of the scales were done:Level of significance degree of the Thinking Styles Inventory is .87 for the question 94, level of significance degree of the Learning Styles Inventory is .60 for the question 48.According to results, both Thinking Styles Inventory and the the Learning Styles Inventory are successful for measure the target phenomenon.At the end of the research it seemed that there is a meaningful similarity between the learning styles which make change, unite and separate and students? geography success. As for the absorbing learning style, it is founded that there is not a meaningful differences in the view of students? geography success. There is a significant difference between students? learning style and their geography success. Significant differences did not appear among the thinking styles of successful and unsuccessful students in geography. There is not an important difference and significant relationship between individuals? sexes and their thinking styles.